Bár az elején még sokan ágáltak a hosszabb távon fix kamatozású hitelek ellen, úgy tűnik ez az ellenállás megszűnt. Sőt. Hiába a korábbi negatív fennhangok, hiába a sok panasz, hogy miért szigorít a Magyar Nemzeti Bank a felvehető hiteleknél (céljuk volt a kevésbé kockázatos hitelek felé terelni az embereket), mára tíz hitelből kilenc fix hitel. Megnéztük az okokat.

Mi volt a kezdeti ellenállás oka?

Egyértelműen a pénzben keresendő a válasz. Gondolkozzunk egy kicsit kizárólag a tények alapján, logikusan, és képzeljük el azt, hogy mi vagyunk a bank. Adott lehetőség lenne a kezünkben, hogy a lehető legalacsonyabb kamatot adjuk, de nagyon rövid ideig vállaljuk, hogy ennyi is marad. Vagy pedig azt mondjuk, hogy oké drágább hitelt adok 1%-kal, de garantálom Neked, hogy ez nem fog változni 5 évig.

Biztos akad, aki azt mondja, hogy megéri kicsit többet fizetni. de fixen. Van, aki pedig azt mondja, hogy nem ő neki csak az számít, hogy minél olcsóbb legyen.

Ebből a gondolatból rögtön ki is derült, hogy azokat zavarta a fix kamatozású hitelek előtérbe helyezése, akik inkább most kevesebbet szerettek volna törleszteni, és a jövő kockázatával egyelőre nem akartak foglalkozni.

Mit nyerünk a fix kamatozással?

Biztonságot. Igazság szerint ennyi a kérdésre a válasz. Persze mi azért kibontogatjuk a választ, és elmagyarázzuk. Ahogy fent is írtuk, amikor hosszú távra választunk kamatperiódust, akkor a bank vállalja, hogy nem változtatja meg a hitelek kamatát. Jelenleg a jegybanki alapkamat 0,9%. A jelzáloghitel kamatok pedig 3% körül mozognak (nézd meg a hitel.hu kalkulátorával!). Ha 5-10 év múlva mondjuk 5% lesz az alapkamat a mi hitelünk kamata akkor is 3% marad, hogyha még nem járt le a kamatperiódusunk. És ez bizony magas fokú biztonság.

Ezzel nem azt mondjuk, hogy nem járhat jól az, aki alacsony kamatperiódusú hitelt választ. Mindössze tény, hogy az emberek jelenleg amikor hitelt választanak, akkor a biztonságot helyezik előtérbe. És ezzel maximálisan egyet tudunk érteni. Bővebb információért, hitelekkel kapcsolatos kérdésekkel fordulj hozzánk! Gyors és megbízható választ fogsz kapni, és segítünk, amiben csak tudunk.