Már sokszor elmondtuk, hogy egy hitel kiválasztása, megtalálása rendkívül nagy odafigyelést és szakértelmet igényel. És bizony itt nem „babra megy a játék”. Senkinek nincs kedve elveszíteni egy jó ingatlant, vagy éppen pár millió forintot. Ezért írtuk ezt a cikket, hogy ez ne is történjen meg Veled.

A hitelképesség kérdése

Sokunkkal előfordul, hogy úgy vágunk bele lakásvásárlásba, hogy igazság szerint nem is tudjuk, hogy mekkora hitelt kaphatunk. És mivel Magyarországon élünk azt is pontosan tudjuk, hogy sokaknak nem egyezik a bejelentett bére, és a valóban megkeresett pénze.

A bankok szempontjából azonban ez nem mindegy. Hiába fizetünk ki mondjuk egy albérletre stabilan 100-150 ezer forintot, a banknak ezt nem tudjuk odaadni igazolásképpen, csak a hivatalos keresetünket.

Első Tanács: Hitelfelvételnél nem a teljes keresetünkben gondolkodjunk, hanem a hivatalos bejelentett bérünkben.

Könnyedén el tudjuk kerülni ezt a problémát, ha az általunk nagyon kedvelt szolgáltatást igénybe veszel. A hitel előminősítést. Itt tulajdonképpen semmi extra nem történik, csak beadjuk a banknak (nem mindegyiknél lehetséges) az összes hiteligényléshez szükséges dokumentumot, úgy, hogy még nincsen megvásárlandó ingatlan. Mi pontosan megtudjuk, hogy milyen futamidőre mekkora hitelt vehetünk fel. Így könnyebb lesz ingatlant találni, hogy pontosan tudjuk, „meddig ér a takarónk”.

Második tanács: Végezz el egy hitel előminősítést!

 A bank választása

 Talán mondani sem kell, hogy mekkora súlya van annak a döntésünknek, hogy melyik bankot választjuk. Első lépésnek megteszi, hogyha használjuk a hitelkalkulátort. Már ezzel is közelebb jutunk ahhoz, hogy a számunkra megfelelőbb hitelek közül válogassunk.

Ez után pedig érdemes szakértők segítségét igényelni, hiszen nekünk nem lesz drágább a hitelünk, viszont egyértelműen megtaláljuk az ideális hitelt. Nem mindig a legkisebb törlesztőrészlet jelenti a legolcsóbb hitelt.

 Harmadik tanács: Ne félj segítséget kérni egy szakértőtől!

 Az ingatlan okozta nehézségek

 Amennyiben megfogadtad a tanácsunkat, és elkészítetted az előminősítést, akkor pontos tájékoztatást kaptál, hogy milyen ingatlanokat, mekkora összegért tudsz megvenni.

De ezen felül is érdemes pár dologra odafigyelni. Ilyen például az ingatlan hitelképessége. Itt nem a konkrét árra gondolunk, hanem arra, hogy milyen terhek szerepelnek a tulajdoni lapon. Ha egy sima jelzáloghitel, akkor azt simán ki lehet váltani, vagy át lehet vállalni. De például egy közösköltség tartozás, vagy egyéb terhelés esetén már nem megy ilyen könnyen. Ez nekünk pedig jelentős időveszteséget jelenthet.

Negyedik tanács: Ellenőrizd le z ingatlan tulajdoni lapját!

Szintén az ingatlanhoz kapcsolódó hibalehetőség az adásvételi szerződés. Sajnos nem egy esetről tudunk, ahol 3-4-szer vagy még többször kellett az ügyvédhez fordulni, hogy végre tovább mehessen a hitelfelvételi folyamat. És ebben sokszor nem is a vevők a hibásak. Számos ügyvéd rengeteg adásvételi szerződést ír, de nem mindegyik egyforma. Egyes bankok bizonyos dolgokat máshogy kérnek a szerződésben. Nem éri meg ezt figyelmen kívül hagyni, ellenőrizzük le mindenképpen.

Ötödik tanács: Kérd el a banktól azt a papírt, amelyen szerepel, hogy pontosan minek kell benne lennie az adásvételi szerződésben!

Amennyiben ezt az 5 tanácsot megfogadod, akkor mondhatni nyert ügyed van. Nem fogsz elcsúszni sehol, és a lehető legrövidebb időn belül megkapod a számodra ideális hitelt. Magyarul amilyen hamar csak lehet, beköltözhetsz az új otthonodba. Gyere és írd meg nekünk, hogy miben segíthetünk! Felkeresünk, és támogatunk Téged a tudásunkkal, a tapasztalatunkkal, és a kapcsolatainkkal.