Sokunk nagy vágya, hogy minél hamarabb saját ingatlanba költözzön. Akad, aki egyből kertes házban gondolkozik, de van, aki egy belvárosi lakásban. Sokan szeretnének vidéken, vagy Budapest vonzáskörzetében élni, sokan viszont pont fordított utat járnának be. Ami azonban közös, hogy mindenki ezt a lehető legkevesebb pénzből szeretné megoldani. Erre kiváló lehetőség a CSOK, és a CSOK 10+10.

Mi az a CSOK?

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy olyan kiváló lehetőség, amely segít minket abban, hogy saját ingatlanunk legyen. Ezt a vissza nem fizetendő állami támogatás az ingatlanunk méretétől és állapotától (új vagy régi), illetve a gyermekink számától függően eltérő összeg lehet legfeljebb. A minimális összeg az 600 ezer forint, míg az abszolút csúcs a 10 millió forint. Ehhez a maximális összeghez arra van szükség, hogy egy új építésű 60 négyzetméter feletti ingatlant vegyünk, és legyen 3 gyermekünk. Azért ez nem egy lehetetlen elvárás… Készítettünk egy táblázatot, hogy könnyebben átlátható legyen, milyen esetekben mekkora állami támogatásra vagyunk jogosultak:

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Mi van, ha nincs 2-3-4 gyermekünk?

Nos, ebben az esetben két lehetőségünk van. Az első teljesen triviális, vagyis csak akkor összeget igénylünk, amely a táblázat szerint is jár nekünk. Még ha nem is extra magas összeg, de azzal is beljebb vagyunk.

A másik lehetőség, hogy úgymond bevállaljuk, hogy 10 éven belül lesz annyi gyermekünk, amennyire felvesszük a CSOK-ot. Ezt azonban alaposan gondoljuk át, hiszen amennyiben nem lenne 10 év múlva megszületnie a beígért gyermekeknek, akkor nagyon súlyos kamatok mellett kell az államnak visszafizetnünk ezt a támogatást. Közelítő számítások szerint a 10 millió forint büntetőkamatokkal együtt összesen több mint 27 millió forintunkba kerülne. Ennél drágább megoldás jelenleg nincs a hitelpiacon.

Még egyszer hangsúlyozzuk a Családi Otthonteremtési kedvezmény egy nagyon jó lehetőség, és mindenkinek ajánljuk, de ne vállaljuk túl magunkat! És ha eddig tetszett a CSOK, akkor a CSOK 10+10 még jobban fog.

Mit jelent a CSOK 10+10?

Az első 10-est az előbb tárgyaltuk meg, az a 10 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatás. A második 10 pedig egy a CSOK mellett felvehető maximális 10 millió forint hitelt jelenti, amelyre nagyon magas állami támogatás jár.

Ez a támogatás azt jelenti, hogy a garantáltan az egész futamidő alatt a hitelünk kamata nem lehet magasabb, mint 3%. Magyarul a kamatperiódus az egész futamidő végéig tart. Ez egyfelől óriási előny, hiszen ez relatíve azt jelenti, hogy 20-30 évig végig fix törlesztőrészlettel kalkulálhatunk. Arról nem is beszélve, hogy a 3%-ban maximált kamat. És, hogy ez miért annyira jó? Számoljunk egy kicsit!

Egy 10 millió forintos 20 éves lakáshitelnek, amelynek 3%-os a kamata nagyjából havi 61 ezer forintos havi törlesztőnkbe kerülne. Így összesen 14.640.000 forintot fizetünk vissza rá. A hitelkalkulátor számításai szerint jelenleg ugyanilyen paraméterek mellett 52-62 ezer forintos havi törlesztővel tudunk felvenni hitelt, de ott csak fél éves, vagy éves a kamatperiódus. Az a havi pár ezer forint szerintünk megéri a biztonságot, de persze lehet máshogy is dönteni.

Arról már nem is beszélve, hogyha a CSOK-nak nincs az első 10 millió támogatása, akkor a 20 éves 20 millió forintos hitel jelenleg havi 104.621 forintunkba kerülne. Itt már teljesen egyértelmű mekkora különbségről beszélünk (majdnem 43 ezer forint havonta).

Ahogy a cikkből is kiderül a CSOK 10+10 ideális lehetőség számunkra, hogy sok millió forinttal olcsóbban jussunk saját álmaink ingatlanjához. További hasznos információkért keress fel minket! Szakembereink egy-két trükkel az olcsó hiteleket is még olcsóbbá tudják tenni számodra.