Egyre többen érdeklődnek a falusi CSOK iránt. És ahogy növekszik az érdeklődés, úgy nő vele a kérdések száma is. Ez teljesen természetes. Mivel azonban a különböző szabályokra irányulnak ezek, ezért arra gondoltunk, hogy egy cikk formájában megválaszoljuk. Jöjjenek hát a gyakori kérdések rovat a falusi CSOK-kal kapcsolatban!

Mi a legfontosabb tudnivaló?

A Falusi Családvédelmi Otthonteremtési Kedvezmény a sima CSOK-nak a kiterjesztése. Olyan kimondottan kis települések számára, ahol az elmúlt időszakban csökkent a népesség, és ezért„fejlesztésre”, valamint népesség növekedésre szeretné ösztökélni az állam.

Ugyanúgy, mint a sima CSOK ez egy vissza nem térítendő állami támogatás, melynek a maximális értéke 10 millió forint. Mértéke függ az ingatlantól és a gyermekek számától. 1 gyermek esetén legfeljebb 600 ezer forint, 2 esetén 2,6 millió forint, és 3 vagy több gyerkőc esetén a z előbb is említett 10 millió forint. Jöjjenek hát a fontosabb szabályok!

Ez tudni kell!

Íme, hogy mire lehet felhasználni az összeget:

  • új lakás építés
  • új lakás vásárlás
  • használt lakás vásárlás
  • meglévő lakás bővítése
  • meglévő lakás korszerűsítése

Itt jegyezzünk meg egy lényeges érdekességet: Vásárlási cél esetén (új építésű lakást leszámítva) legfeljebb a támogatási összeg fele vehető igénybe. Tehát 3 gyermekesek esetében 10 millió forint értékű használt ház vásárlása esetén tehát maximum 5 millió forint lesz felhasználható a vételár kiegyenlítésére. A fennmaradó 5 millió forintot pedig felújításra, korszerűsítésre lehet költeni. Ha a vásárlásra csak 4 millió forintot költ a család, akkor a fennmaradó 6 millió forint felhasználható lesz a rendeletben meghatározásra kerülő felújítási és korszerűsítési munkálatok elvégzésére.

Nem lehet trükközni

A jogszabály alkotók felkészültek a magyar leleményességre is, és igyekeztek elébe menni az esetleges trükköknek. Éppen ezért akad egy-két fontos feltétele a falusi CSOK-nak. Az alapfeltételeken felül (erkölcsi bizonyítvány, 1 éves TB jogviszony) fontos, hogy közeli hozzátartozótól, valamint saját cégtől nem lehet ingatlant vásárolni. Az is fontos, hogy a meghatározott négyzetméter árakra is legyünk figyelemmel.

Összegezve ezek azok a legfontosabb szabályok, amelyekkel legyünk teljesen tisztában. Hogyha ez meg van, akkor nem érhet minket kellemetlen meglepetés. Ha további kérdésed van, vagy érdekel ez a lehetőség, akkor keress fel minket! Mi segítünk a teljeskörű ügyintézésben is.