Az utóbbi időben olyan sok állami támogatás került a fókuszunkba, hogy egy-két dologról kicsit kevesebbet írtunk. Ilyen például a hitel előtörlesztés is. Ez ugyanis még mindig a legjobb lehetőség arra, hogy olcsóbbá tegyük a hitelünket, vagy lerövidítsük a futamidőt. Jöjjenek a részletek!

Mi is ennek a lényege?

A hitel előtörlesztés igazság szerint nem egy bonyolult folyamat. A lényege az, hogy a már futó hitelünkbe fizetünk előre. Magyarul nem csak a havi törlesztőt fizetjük be, hanem azon felül is egy nagyobb összeget. Általában ennek van egy legfeljebb 2 százalékos költsége is, de van ahol nincsen. A kérdés adódik honnan jön a többletpénz, amelyet ide fizetünk, és mennyire éri meg? Jöjjenek az ötletek és a számok!

Innen lehet plusz pénzed!

Természetesen adódnak az életben olyan alkalmak, amelyek plusz bevételt hoznak. Egy sajnálatos módja ennek, hogyha pénzt öröklünk. Sokkal pozitívabb pénzforrás, hogyha mondjuk, az év végi prémiumunkra gondolunk. A leggyakoribb módja mégis az, hogyha megtakarítunk.

Ilyen megoldások az értékpapírszámlák, a lakástakarékok, vagy mondjuk a NOK. Sőt, július elsejétől nyugodtan idevehetjük a babaváró 10 millió forintot is. Ennek legfeljebb ugyebár havi 50 ezer forint a törlesztése, és három gyermek után elengedik a maradék tartozásunkat. Számoljunk ezzel egy példát!

Előtörlesztés a babaváró 10 millióból

Tegyük fel, hogy van egy olyan lakáshitelünk, amelyben 10 éve felvettünk 25 millió forintot 30 évre, 8 százalékos kamat mellett. Így havi szinten 183.441 forintot kell visszatörleszteni. Ezt meg is tettük, így most 10 évvel később már „csak” 21.950.088 forint az aktuális tartozásunk. Ha itt betörlesztjük a babaváró 10 millió forintot, akkor 360 helyett csak 206 hónapig kell törlesztenünk.

Ez pedig azt jelenti számunkra, hogy megspóroltunk 154*183.441 forintot, ami 28.249.914 forintot. De ebből le kell vennünk, hogy havi 50 ezer forintot törlesztettünk, amíg vissza nem fizettük a 10 milliót (direkt így, hogy nem lett három gyermek, hogy rosszabb lehetőséget számoljunk), Így is 18.249.914 forinttal járunk jobban mintha végigfizettük volna a régi hitelünket.

Mit gondolsz, Téged érdekel ehhez hasonló pénz megspórolás? Akkor keress fel minket! Mi ebben is a segítségedre leszünk.