Általában a saját ingatlanunk, vagy az álomotthonunk megszerzése annyira leköti a figyelmünket, hogy elfelejtkezünk pár fontos dologról, vagy lehet hogy nem is jutott el hozzánk ezekről megfelelő információ. Akad még pár olyan szerződés, ami minket véd, valamint kiemelten fontos lehet. Szeretnénk az ilyen szerződésekre felhívni a figyelmet, ezért most bemutatjuk őket.

Megtakarításra szükség van!

Szerencsére sokan odafigyelnek a kellő egyensúlyra, hogy a hitel mellé kell gyűjteni pénzt. Nem szabad „minden pénzünket a lakásba ölni. Számos lehetőség adódik előttünk a különböző banki konstrukcióktól kezdve az értékpapírszámlákon át, egészen a lakástakarékokig.

Gondoljunk csak bele, milyen jól járhatunk akkor, ha mondjuk a 20 évre felvett 9 millió forint hitelünkre fizetünk havonta 51 ezer forintot. Amennyiben két havi 20 ezres lakástakarékot fizetünk, akkor 4 év múlva már 2,6 millió forinttal kevesebb hiteltartozásunk marad. És szabadon hosszabbíthatjuk meg a megtakarításunkat egészen 10 éves futamidőig. Itt tudjuk ugyanis a maximális 720 ezer forintos állami támogatást kihasználni. De akad más szerződés is, amivel érdemes rendelkeznünk.

Lakás- és vagyonbiztosítás a váratlan helyzetekre

Szögezzük le, hogy a lakásbiztosítás kötelező. A banknak ugyanis fontos, hogy a kihelyezett pénze (kölcsön) visszakerüljön hozzá kamatostul. Éppen ezért biztosítékokat is alkalmaz, ezért van, hogyha nem fizetjük a hitelt, övék lesz az ingatlan. De mi történik, ha véletlenül leég a ház egy villámcsapás miatt? Ilyenkor nincs fedezetünk arra, hogy visszaadjuk a banknak a pénzt, és még lakásunk sincs.

Amely egyébként is egy rendkívül hasznos, és kimondottan pénztárca barát konstrukció. Éves szinten 20-30 ezer forintból nyugalomban tudhatjuk magunkat, és ha mégis beüt a krach, akkor kifizeti a biztosító nekünk az ingatlanban keletkezett károkat, akár a teljes újraépítést is.

Életbiztosítás

Embert pénzzel nem lehet pótolni ez természetes. Viszont katasztrófák olyakor történnek. Ne a mi családunk legyen az, aki ezt emberileg és anyagilag is megszenvedi. Kössünk magunkra egy legalább akkor életbiztosítást, mint amekkora hitelünk van. Így ha véletlenül megtörténne a katasztrófa, családjának legalább anyagilag nem kell szenvednie. Kívánjuk, hogy sose kelljen igénybe venni ezt a szolgáltatást.

Így hirtelen ez a 3 szerződés típus az, amellyel mindenképpen érdemes foglalkoznia, amennyiben hitelből vesz saját lakást. Mind-mind olyan szolgáltatást ad, amely könnyebbé, jobbá vagy biztonságosabbá teszi ezt az életünket nagyban befolyásoló folyamatot.