A bankok talán a legismertebb pénzintézetek, melyek elsődlegesen azért jöttek létre, hogy kölcsönöket nyújtsanak. Az ő profitjuk az erre a kihelyezett pénzre fizetett kamat. Azt mindannyian tudjuk, hogyha felveszünk 5 millió forintot, akkor ennél többet fogunk szép lassan visszafizetni a banknak. De mi az, amit nem biztos, hogy tudunk?

A törlesztőrészlet változhat

Biztos még sokakban él a svájci frankos lakáshitelek kálváriája. A forinthitelek esetén nem kell ilyentől tartanunk, hiszen nincs árfolyamkockázatunk. Leegyszerűsítve, a frank árfolyama nagyon megemelkedett a forinthoz képest. Ezért a frankban nyilvántartott adósság nagyon megnőtt, ezért emelkedtek a törlesztőrészletek.

A másik fontos tényező a kamatperiódus. Amikor hitelt igényelünk, akkor annak a kamata az adott termék periódusától függ, vagyis attól, hogy mennyi időre rögzítették ezt a bizonyos kamatot. Ez a pár hónaptól akár a több évig is terjedhet.

Logikusan, amikor alacsonyak a kamatok, akkor érdemes sokáig fixálni (mint jelenleg 2018 elején is). Ha magasabb a kamatkörnyezet, akkor a rövidebb kamatperiódus javasolt.

Az elő-; és végtörlesztés

Minden egyes lakáshitelnél van lehetőségünk a havi rendszeres díjon felül extra befizetésekkel csökkenteni a tartozásunkat a bank felé.

Ha ilyenen gondolkozunk érdemes szakértő segítségét igényelni, mert nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Azt fontos tudnunk, hogy az ilyen típusú törlesztéseknek szinte mindig van egy százalékban meghatározott összege.

Pontos kalkuláció szükséges, hogy azzal járunk-e jobban, hogyha azonnal a bank felé befizetjük, és csökkentjük vele a tartozásunkat, vagy azzal, hogyha egy megfelelő megtakarításba forgatjuk, és csak később törlesztünk.

Ez persze függ a hitelkamattól, a megtakarítástól, a törleszteni szánt összegtől, szóval azt tanácsoljuk, hogy szakemberrel járja körbe ezt a kérdést!

Fizesse a munkáltatója a hitelét!

A cafeteria itt a segítségünkre siethet. Bár sokan választják az Erzsébet utalványt, vagy a Széchenyi kártya valamelyik formáját, pedig erre 30% feletti adót kell fizetni. Ezzel szemben a lakáscélú támogatásra 0% az adókulcs, tehát a munkáltatónak jobban megéri.

Nekünk pedig azért éri meg, mert nem a havi bevételünkből kell törlesztenünk. Ráadásul nem is kis összegről beszélünk, hiszen 5 évre lebontva a maximálisan adható 5 millió forint (ehhez 15 millió forintos ingatlanra van szükség). Havi törlesztésre lebontva ez 83 ezer forintot jelenthet maximum. Ez egy olyan lehetőség, amelyet kár lenne kihagyni.

Nagyjából ez minden, amit ilyen gyorsan tudni érdemes a lakáshitel törlesztésről, ha kérdésed van keress fel minket bátran!