Sokan már temették a lakástakarékokat. És valóban meg is volt az esélye annak, hogy bizony a feledés homályába vész ez a fajta lakás megtakarítás. Viszont a piac 4 egykori szereplőjéből 3 is a folytatás mellett döntött, és új letisztult szerződéseket kínál számunkra. Nézzük meg, hogy mit tudnak ezek a lakás előtakarékosságok!

Felejtsük el a múltat!

Igen, mi is teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy „régen milyen jó volt”. De aki a múltban él, az háttal érkezik meg a jövőbe, és így nem veszi észre az új lehetőségeket. Szerintünk ezt a luxust nem kéne megengedni magunknak.

Persze azzal is tisztában vagyunk, hogy hosszú ideig nagyon sokan élvezték a régi lakástakarékok előnyeit. Ide sorolhatjuk a fixen előre leírt összegeket, amely óriási mértékben megkönnyítette a tervezhetőséget.

A kimondott lakáscél is előny volt, mert így nem volt lehetőség arra, hogy az összegyűjtött pénz esetleg szétforgácsolódjon, másra menjen el.

De amit mindenki tudott, még ha álmából ébresztették fel, akkor is, az a 30 százalékos, éves szinten akár 72 ezer forintos állami támogatás. A leghosszabb időtávra nézve (10 év) ez legfeljebb 720 ezer forintot jelentett. Na, ez tavaly októbertől nincs. Viszont a lakástakarékok vannak, és jó opciót nyújtanak azok számára, akik gyűjteni szeretnének az ingatlan céljaikra. Nézzünk meg pár részletet!

Már hárman vannak

Talán sokan emlékeznek rá, hogy egészen tavaly októberig 4 szereplője volt a lakástakarék piacnak. Az Aegon, Erste, Fundamenta és az OTP. Nem olyan régen az Erste felvásárolta az Aegon piaci részesedését, és kijött az új szerződéseivel. Így már három különböző pénzintézet kínál számunkra opcionális megoldást.

Ami közös ezekben az új szerződésekben, hogy mind a három pénzintézet jelentős kamatbónuszt ad (ezzel ellensúlyozva az állami támogatás hiányát), továbbá jelentősen megemelték a havi befizetés lehetőségét, a korábbi 20 ezer forintról.

A szerződések így még egyszerűbbek lettek, és az is egységes, hogy mindenhol két különböző konkrét ajánlatból tudunk választani.

A jelentősebb eltérések

Bár, ahogy fentebb írtuk a szerződések egyszerűbbek lettek, a különbségek mégis mintha egy kicsit nőttek volna. Kezdjük a futamidővel! Az Erste-nél 6 vagy 8 éves távra köthetünk szerződést. Az OTP estében 58 hónappal és 118 hónap kell kalkulálnunk, míg a Fundamenta több variációt nyújt 71 hónap vagy 112 hónap az egyik variációnál (Gondoskodó), míg 79 hónaptól 194 hónapig a Gyarapodó lakásszámla esetén.

A bónuszoknál is elég szembeöltő különbségekre lettünk figyelmesek. Tartva a sorrendet az Erste Egyotthon fix esetén 8,33 százalékról tudunk beszámolni. A növekvő terméknél pedig 5-10 százalék között. Az OTP két termékénél 5%, illetve 10% illetve egy extra 5%. Míg a Fundamenta esetében vagy 5%, vagy 5,5% és 22,5% között.

Ezekből a számokból is egyértelműen látszik, hogy hiába egyszerűsödött a szerződés, az olló a termékek között kicsit szétnyílt.

Melyiket válasszuk?

Nos, jelenleg ez az a kérdés, amelyet nem tudunk így látatlanban megválaszolni. Annyira egyéne válogatja, hogy kinek melyik szerződést érdemes választani, hogy felelőtlenség lenne, hogyha most az egyik mellett letennénk a voksunkat.

Viszont hogyha személyesen találkozunk, akkor megismerve az egyéni igényeket, meg fogjuk tudni válaszolni a kérdést. Éppen ezért azt javasoljuk, hogy ne tétovázz, hanem keress fel minket! Együtt kidolgozunk egy teljeskörű stratégiát, amely a megtakarítás kezdetétől egészen a lakáshitel felvételéig fog vezetni. Ugye neked is szükséged van egy ilyenre?