Mostanában a tíz felvett lakáshitelből nagyjából hat Minősített Fogyasztóbarát hitel. De vajon miért ennyire népszerű? Mik azok a tulajdonságok, amelyek miatt adott esetben nekünk is megéri választani ezt a konstrukciót? Illetve hogyan lehet egy ilyen hitel még jobbá tenni? Ezeknek járunk most utána, tarts velünk!

Mi is ez a hitel pontosan?

A Minősített Fogyasztóbarát Hitel egy olyan termék, amely az MNB (Magyar Nemzeti Bank) speciális elvárásainak kell, hogy megfeleljen. A bankok maguktól nem aggathatják a hitelre ezt a minősítést, csak az MNB jóváhagyásával.

Olyan feltételei vannak, amely számunkra, mint hitelvevők kedvezőek. Kiszámíthatóbb, olcsóbb és átláthatóbbak az ilyen szerződések, ennek is köszönhetik a népszerűségüket. Vegyük át ezeket a feltételeket!

MFL hitelek fontos tulajdonságai

  1. Legalább 3 évig fix törlesztőrészlet (min. 3 éves kamatperiódus)

Ez számunkra azért előny, mert jelenleg jóval alacsonyabbak a kamatok, mint mondjuk 5 éve. Egy esetleges kamatemelkedés (és ezáltal törlesztő emelkedés) a kamatperiódus leteltéig nem érint minket. Persze lehet hosszabb távra is akár 5 vagy 10 évre, de 3 év a minimum.

  1. Folyósítási díjmaximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint

Talán nem is kell ecsetelni, hogy egy magasabb hitelfelvétel esetén jól jön egy felső határ, jelen esetben 150 ezer forint. Kisebb hiteleknél is spórolhatunk vele, hiszen a hitelösszeg 0,75% kevesebb, mintha 1-1,5% lenne.

  1. Legfeljebb 30 éves futamidő

Gyakran szoktak az emberek hosszabb futamidőre felvenni hitelt, mert ezzel tudják csökkenteni a havi törlesztendőt. Bár összességében így többet fizetnek vissza, mint ha rövidebb távot választanának, de ez ilyenkor valahogy másodlagos szempont. A Minősített Fogyasztóbarát Hitelnél 30 évig van lehetőség kitolni ezt az időt.

  1. Maximum 3,5%-os kamatfelár

Fontos tudnunk, hogy ez nem a teljes kamatot jelenti. A kamatfelár ugyanis, csak az a plusz rész, amelyet a bank hozzácsaphat a referenciakamathoz. Ez azt jelenti, hogy a bankok az ilyen típusú hiteleknél (is) szabadon megválasztott kamatfelárat választhatnak ezzel a felső határral.

  1. Az elő-; végtörlesztési díj legfeljebb 1%, de a lakástakarékból törlesztett díj ingyenes

Ez egy nagyon fontos és előnyös kritérium. Hiszen azt már többször megírtuk, hogy mindenkinek javasoljuk, hogy úgy vegyen fel hitelt, hogy mellette megtakarít. Ez lehet egy értékpapírszámla, vagy egy lakástakarék is. A lényeg, hogy az itt összegyűlt pénz forgassuk be a hitelünkbe, így téve olcsóbbá. A legtöbb hitelnél azonban ennek az ún. előtörlesztésnek költsége van, a befizetendő összeg x százaléka. Az MFL hiteleknél ez maximálva van 1%-ban, sőt ha lakástakarékból törlesztünk, akkor nincs költsége. Érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

  1. Hitelfelvételi procedúra gyorsítása

Régebben gyakori panasz volt, hogy a hitelügyintézés nem elég gyors. Persze ez relatív, de való igaz, hogy néha „akadozott a gépezet”. Az ilyen hiteleknél erre már nem lehet panasz, hiszen az egyik feltétel, hogy a hitelbírálati határidő az értékbecslés rendelkezésére állásától számított legfeljebb 15 nap. Sőt, a folyósítási feltételek teljesítésétől számított 2 napon belül a banknak utalnia is kell a hitel összegét.

Érdemes az MNB Fogyasztóbarát hitelét választani

Így, hogy végére értünk a legfontosabb kritériumoknak egyértelműen látszik, hogy az MNB törekvése valóban a mi malmunkra hajtja a vizet. Gyorsabban kaphatunk olcsóbb, és stabilabb hitelt, mint korábban. Persze azt se feledjük, hogy mielőtt hitelt veszünk fel, érdemes alaposan körülnézni, hogy melyik lesz a legjobb számunkra. Keress fel minket, és mi elvégezzük helyetted ezt a melót! Neked csak annyi dolgod lesz, hogy a legjobbak közül egyet válassz. Így időt, energiát, és pénzt is spórolunk Neked.