Amikor államilag támogatott lakás előtakarékosságról beszélünk akkor tízből kilenc embernek a lakástakarék (LTP) ugrik be. De már nem csak ez az egy elérhető számunkra. A NOK egy olyan „új” megtakarítás, amely szintén ingatlancélú, és sok a hasonlóság közte és a lakástakarékok között, de persze jelentős különbségek is adónak. Nézzük meg, hogy miről is szól a NOK!

NOK alapok

Ahogy a bevezetőben is írtuk, de nem árt tisztázni ez egy tisztán ingatlanvásárlásra fordítható megtakarítási forma. Amikor megkapjuk a pénzünket kizárólag új ingatlant vásárolhatunk belőle.

Meglehetősen egyedi formulában képzeljük el ezt a megtakarítást, hiszen itt nem egy pénzintézettel szerződünk, hanem egy közösséget hozunk létre irányítottan 10-15 éves távra. Persze meg vannak a kellően szigorú szabályok, és a Magyar Nemzeti Bank is felügyeli a közösség működését.

Sőt, állami támogatás is jár az ide befizetett havi megtakarításaink után. Pontosan 30%, mint a lakástakarékoknál, de itt az éves maximális összeg nem 72 ezer forint, hanem 300 ezer forint. Ez egyben azt is jelenti, hogy nem havi 20 ezer forint a maximum, amit érdemes ide fizetni, hanem 83.333 forint.

Kicsit belegondolva már csak a számokat alapul véve is egyértelmű, hogy nagyobb pénzt tudunk összegyűjteni ha havi 83.333 forintot takarítunk meg, és kapunk rá állami támogatást, mintha csak havi 20 ezerrel tennénk ezt.

A sorsolás

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség esetén igazság szerint nem tudható, mikor fogunk tudni lakást vásárolni. Itt ugyanis sorsoláson dől el, hogy ki veheti fel a megigényelt összeget. Sok múlik a közösség többi tagjának előre nem látható magatartásától és a sorsolások eredményétől is. Mivel a közösség 10 és 15 év  között működik, ha nem tudunk más tagoknál nagyobb arányos befizetést tenni a licitek során (az előre meghatározott lakásérték arányában), és még ráadásul a sorsolásokon is eláll mellőlünk a szerencse, akár 10 vagy 15 évet is várhatunk arra, hogy lakásunk legyen.

A későbbiek folyamán jelentkezünk még a NOK-kal kapcsolatos elemzésekkel, ötletekkel, mert egy érdekes lehetőség, de nem egyszerű. Ha nem bírsz addig várni, akkor írj nekünk már most! Minden kérdésedre szívesen válaszolunk, és segítünk saját ingatlanhoz jutni.