Lassan nem találunk olyan embert, aki ne beszélne a saját otthonhoz hozzásegítő különböző állami támogatásokról. És igazuk is van. A legtöbbünk számára ez egy olyan lehetőség, amelyet valóban kár lenne kihagyni. Sajnos azzal is tisztában vagyunk, hogy vannak olyanok, akik ebből semmit sem fognak látni. Tőlük elnézést kérünk, de nekünk most kötelességünk tájékoztatni, hogy az állami támogatásoknak is vannak hátulütői. Pontosabban lehetnek.

Az első támogatás a CSOK

Korábban is számtalanszor írtunk a Családi Otthonteremtési Kedvezményről, amely a régi Szocpol felturbózott utódja. Akár 10 millió forintot is kaphatunk, hogyha új építésű ingatlant vásárolunk, melynek az alapterülete legalább 60nm lakás esetén, vagy 90nm ház esetén. És mellette legalább három gyermekünk van.

És itt jön a csavar. Nem feltétel, hogy már mind a három gyermekünk már eleve megszülessen. Be lehet vállalni, hogy 10 éven belül megszületik. Ilyenkor ugyanis a magasabb összeget kaphatjuk meg ugyanarra az ingatlanra. És tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be magunknak, hogy messze nem mindegy, hogy 2,6 millió forintot kapunk az államtól vagy 10 milliót.

De mi történik, hogyha nem születik meg a harmadik gyermek? Nos, akkor mélyen a zsebünkbe kell, hogy nyúljunk. És ez itt most nem valamilyen hatásvadász retorikai túlzás, hanem a szigorú tények. Ilyenkor ugyanis a különbséget kamatokkal együtt vissza kell fizetni az államnak. A büntetőkamat jelenleg az alapkamat ötszöröse, azaz (0,9% * 5) 4,5 százalék.

Szóval gondoljunk bele, hogy 7,4 millió forinton ketyeg 4,5 százalékos kamat 10 éven keresztül. Ez azt jelenti számunkra, hogy nagyságrendileg 27 millió forintot kell visszautalni. Úgy, hogy csak 10 millió forintot kaptunk meg. Ez azért egy kimondottan rossz hitel. Hiszen ha számolunk egyet a hitel.hu kalkulátorával 10 millió forint 20 évre, akkor átlagosan 12-16 millió forintot kell rá visszafizetni. Mit gondolsz, ez így jó üzlet?

Ezzel senkit nem elriasztani szeretnénk, mindössze felhívjuk a figyelmet arra, hogy nagyon megfontoltan kell eljárni a CSOK-kal kapcsolatban.

A Babaváró 10 millió

A hitelpiacon minden kétséget kizárólag a legnagyobb sláger ez a bizonyos Babaváró hitel. Röviden a lényege, hogy minden házas 18 és 40 év közötti hölgy fedezet nélkül igényelhet akár 10 millió forintot is. Ráadásul ennek a havi törlesztése nem haladhatja meg az 50 ezer forintot. Kedvezmények járnak a gyermekek születése után, amelyekről ebben a cikkben tudsz részletesen tájékozódni. A lényeg azonban, hogy az első gyermek születése után 3 évig nem kell törleszteni, ahogy a második gyerkőc érkezése után sem, míg a harmadik baba után teljesen eltűnik a fennálló tartozásunk. Ennyit az előnyökről….

Mi van, ha nem jön a baba?

Nos, pontosan 5 év van arra, hogy időben megérkezzen az első baba. Hogyha ez nem történik meg, akkor bizony fel kell készülni egy „kisebb anyagi kiadásra”. Történetesen a babaváró hitel azért kamatmentes, mert az állam kezességet vállal rá. Viszont hogyha nem teljesülnek a feltételek, akkor ezt a kamattámogatás egy összegben (!!!) vissza kell fizetni.

Számoljunk csak utána az előző példa alapján. 10 millió forint, ha 5 éves kamata nem egy kis összeg.

Így összeszedve ez a két leginkább fenyegető veszély, azokra tekintve, akik tervezik, hogy megigényelik ezeket az állami támogatásokat. De mielőtt még belevágnál, keress fel minket! Mi minden apró részletet megmutatunk Neked. Így tudsz felelősen dönteni.