Egyszerre vagyunk nehéz, de mégis jó helyzetben, amikor ingatlan vásárlás előtt állunk. Itt most nem is a piaci helyzetről beszélnénk elsősorban, hanem arról, hogy anyagilag hogyan finanszírozzuk. Rengeteg különböző hitelajánlatot kell összehasonlítanunk ahhoz, hogy megtaláljuk a számunkra megfelelő hitelt. És akkor még az egyéb szerződésekről nem is beszéltünk, amelyek fontosak lehetnek számunkra. Vessük bele magunkat, és nézzük meg, hogyan tudjuk ezt a bonyolult folyamatot a lehető legegyszerűbben megoldani!

Érdemes előre gondolkodnunk!

Sokkal könnyebb úgy megtalálni az ideális hitelt, hogyha pontosan tudjuk, hogy pénzügyileg mit engedhetünk meg magunknak. Éppen ezért már az ingatlanvásárlás első gondolatánál csináljunk egy hitel előminősítést!

Ez a folyamat úgy zajlik, mint egy ingatlancélú hitelfelvételnél, ugyanazokat a papírokat kell benyújtani, a különbség csak az, hogy még nincs ingatlan. Ennek eredményeként viszont pontosan tudni fogjuk, hogy legfeljebb mekkora hitelt tudunk felvenni, és hogy milyen ingatlanokat tudunk megvenni. Ráadásul a bankok ezt fél évig tárolják is, így amikor ténylegesen hitelt szeretnénk felvenni, akkor ezt nem kell újra csinálni, vagyis időt is spórolunk.

Megtalálni a legjobb hitelt….

Azzal mind tisztában vagyunk, hogy nem elég besétálni a legközelebbi bankba, és azt mondani, hogy hitelt szeretnénk. Alsó hangon több mint 10-15 hitelintézetnek több ajánlatát kell összehasonlítanunk. Ezt legegyszerűbben egy független összehasonlító kalkulátor segítségével tudjuk megtalálni, amelyet ide kattintva talál!

Fontos, hogy minden tényezőt figyelembe vegyünk, hiszen nem mindegy, hogy egy 20 ves 10 millió forintos hitelre 13 milliót fizetünk vissza, vagy 16,7 milliót.

Legyen megtakarításunk a hitelünk mellett

A hitel természetéből fakadóan egy olyan szerződés, amelyet rendszeresen törlesztünk, és folyamatosan csökken a tőketartozásunk. Nem egyenletesen, hanem egyre növekvő arányban, azaz az elején a havi részlet csak egy kis része fogyasztja a tartozásunkat (a nagyobb a kamatok és kezelési költség), míg az utolsó törlesztő szinte 100%-a tőketartozásra megy.

Ebből adódóan is kiemelten fontos egy megtakarítás, hiszen míg a hiteltartozásunk csökken, addig a vagyonunk növekszik. Így tudjuk a lehető leggyorsabban letudni a hitelünket. Máshogy fogalmazva így lesz a jó hitelből, még jobb. 🙂

Milyen megtakarítást válasszunk?

Mondhatni, hogy minden megtakarítás jó lehet számunkra, de a jók közül is akad még jobb. Két típusú megtakarítás kívánkozik az élre. Az értékpapírszámla (TBSZ számla), illetve a lakástakarék.

A lakástakarékokat azért érdemes választani, mert 30%-os évente akár 72 ezer forintos állami támogatás jár rá. Felhasználása kizárólag ingatlan célra fordítható, de ebbe a hiteltörlesztés is bele tartozik. Leghosszabb választható futamideje 10 év, azaz egy 20 éves hitel esetén 2 ilyen szerződés is belefér.

A TBSZ számláknak az az előnye, hogy szabadon választhatunk rá értékpapírokat, befektetési eszközöket, így magasabb nyereségünk lehet, mint egy lakástakaréknak. Emellett 5 év után mentesülünk minden nyereséget terhelő adótól.

Mindenkinek jár egy ideális hitel

Azt már régóta tudjuk, hogy Magyarországon az embereknek az egyik elsődleges célja az, hogy saját lakásuk legyen. Ez teljesen érthető, de kevesen tehetik meg, hogy ezt hitel nélkül valósítsák meg. Éppen ezért fontos, hogy a hitelünket a lehető legjobban körüljárjuk, hiszen sok millió forintot nyerhetünk, ha kellően odafigyelünk. Éppen ezért született ez a cikk is, hogy ebben segítsen. Ha kérdésed van, akkor keress meg minket bátran! Segítünk ennek a bonyolult ügyletnek az egyszerűsítésében, és költséghatékonnyá tételében.