Sokan nem szeretnek szembenézni a tényekkel, és úgyis belevágnak egy hitelfelvételbe, amikor egyáltalán nem biztos, hogy hitelképesek. Sajnos mi is találkozunk olyan esetekkel, amikor azt kell mondanunk, hogy elnézést kérünk, de teljesen felesleges nekifutni a folyamatnak, mert a végén biztos nem lesz hitel. Ilyenkor előbb rendbe kell tenni a dolgaink, a hitelképességünket ugyanis vissza lehet szerezni.

Az első ok: KHR lista

Többször érintettük már ezt a témát, és sajnos megkerülhetetlen. Szomorúan látjuk, hogy még mindig sokan reménykednek, hogy „bár listásként” mi tudunk nekik segíteni hitelügyletben. Sajnos nem. Először is olyan, hogy BAR lista már nem létezik. Helyette KHR lista van. De ez csak formalitás, a lényege ugyanaz, aki rajta van az jelen pillanatban nem hitelképes a pénzintézetek szemében.

De, amint visszafizetjük az itteni adósságunkat, és eltelik a kellő idő, újra hitelképesek leszünk, mert lekerülünk a listáról. Így, aki ezen a listán találja magát, amint teheti, törlessze vissza az adósságát. Van, amikor egészen bagatell pár tízezer forintos összegről van szó.

A második ok: Nem elegendő kereset

Kezdjük azzal, hogy a magyar emberek rendkívül leleményesek. Ez a bevételeinken is pontosan észrevehető, de a bankok ezzel nem tudnak nagyon mit kezdeni. Nekik csak és kizárólag a nettó bejelentett bér számít. Hiába él valaki 3-400 ezer forintból, hogyha csak 120 ezret tud leigazolni. Erre nagyon figyeljünk oda!

És az sem mindegy, hogy milyen hiteleink vannak. A keresetünk csak egy bizonyos részét fordíthatjuk hitelek törlesztésére. Fontos, hogy a keresetünk 50%-a felett ne törlesszünk hitelt. Nem is lehet 400 ezer forintos fizetés alatt.

Itt kell azt is megjegyeznünk, hogy nagyon fontos, hogyan használjuk a bankszámlánkhoz kapott hitelkeretet, illetve a hitelkártyát. Lehet ezt okosan is, erről itt írtunk. Viszont számtalan hitelfelvételnél okozott kellemetlen pillanatokat és csúszást egy elfelejtett hitelkeret tartozás, vagy egy éppen még vissza nem fizetett hitelkártya tartozás.

Igazság szerint ez a két tényező a legfontosabb. Hogyha ezekkel meg vagyunk, akkor igazság szerint nagy baj nem történhet. Ha hitelben gondolkozol, keress fel minket! Egyénileg megnézzük, hogy Neked, hogy lenne a legjobb ez a folyamat mind időben, mind anyagilag.