Már mi magunk is többször említettük, hogy érdemes igyekezni, mert a lakáshitelek tekintetében szigorításokra számíthatunk. Lassan el is érkezünk az október elsejei időponthoz, amikor ez az új rendelet életbe lép. Vegyük végig, hogy mire számíthatunk!

Minden hitelre vonatkozik a szigorítás?

Fontos már az elején rögzíteni, hogy nem, nem minden hitelre. Az logikus, alapból is csak az október elsejétől jóváhagyott hitelekre lesz érvényes az új szabályzás. Emellett azt is fontos tudni, hogy kizárólag a jelzáloghitelekre vonatkozik. Tehát az autóhitel, személyi kölcsön, hitelkártya keretet kimondottan nem érinti.

Sőt, amennyiben meglévő lakáshitelt váltunk ki olcsóbbra, úgy hogy a kamatperiódus nő (tehát kevésbé lesz kockázatos), akkor az MNB eltekint az új szabálytól.

A legfontosabb változások

A Magyar Nemzeti Bank az elsődleges feladatának azt tekinti, hogy az általa vélt biztonságosabb hitelek felé terelje a lakosságot. Vagyis minél hosszabb ideig fix törlesztésű hitelt válasszunk. Szaknyelven kifejezve minél magasabb legyen a kamatperiódus, vagyis az az időszak, amelyen belül nem változik meg a havi törlesztő.

Az is érdekes, hogy amennyiben más hitelünk van (nem ingatlan), akkor annak a törlesztőrészletét le kell vonjuk a maximálisan vállalható törlesztésünkből. Így kapjuk meg, hogy legfeljebb mekkora összeget fordíthatunk havonta a lakáshitelre.

Jelenleg a hitelképességünket 2 tényező befolyásolja igazán. Az első az igazolt jövedelem, amelynek jelenleg az 50%-át fordíthatjuk hitel törlesztésére. A másik pedig az ingatlan, amelynek a 80%-a hitelképes. Ez azt jelenti, hogy egy 10 milliós ingatlanra most 8 milliót tudunk felvenni.

Nos, október 1-től az igazolt jövedelem 25%-a a maximális bevállalható törlesztés, hogyha változó kamatozású hitelt választunk. 35%, amennyiben a hitelnek 5 éves a kamatperiódusa, és változatlanul 50% marad, amennyiben legalább 10 évre rögzítjük a hitel kamatát.

Itt kell megismerni a JTM fogalmát, amely a jövedelemarányos törlesztési mutatót jelenti. Ez pedig a fentebb bemutatott 25%, 35% és 50%-ot takarja. És azt is fontos tudni, hogy amennyiben 400 forint feletti jövedelmet igazolunk, akkor ezek a sávok 30%, 40%, és 60%-ra ugranak fel.

Nagyjából erre számíthatunk október elsejétől. Amennyiben kérdésed van, akkor keress fel minket! Minden aktualitást, és lehetőséget elmondunk Neked.