Elég érdekes tapasztalatokon vagyunk túl az elmúlt pár hónapban. Az állam igyekezett valóban egy olyan támogatást, pontosabban hitelt létrehozni, amely valóban nagy segítség lehet. Ez többé-kevésbé sikerült is, azonban mégis akad egy kis bökkenő. Ezt osztjuk most meg mindenkivel.

Ezért jó a Babaváró

Nehéz mindent felsorolni, de igyekszünk a lényegre térni. A babaváró hitel legfontosabb feltétele, hogy 5 éven belül kell hogy megszülessen az első gyermekünk. Ebben az esetben ugyanis végig kamatmentes marad a felvett kölcsönünk. A statisztikák alapján 9,7 millió forint, persze választhatjuk a maximális 10 milliót is.

Amint születik egy baba, akkor 3 évig nem kell visszafizetni a törlesztőt. Ez azért egy ésszerű engedmény, mert ilyenkor az anyukák nem dolgoznak és kevesebb a keresetük. És bizony itt adódik egy érdekes kérdés. Mi van, hogyha kismama igényli a Babaváró hitelt?

A jövedelemigazolás nehézkes

Előre szeretnénk leszögezni, hogy minden bank másképp áll a kérdéshez. De induljunk csak az elejéről! A Babaváró hitel a nevéből is adódóan nem egy állami támogatás, hanem egy hitel. És, mint ilyennek akadnak komolyabb feltételei. Ebből számunkra most a legérdekesebb a jövedelemigazolás.

A JTM szabályzat pontosan arról szól, hogy egy adott összegű kereset mekkora részét lehet legfeljebb hiteltörlesztésre fordítani.

És a szomorkás hír, akadnak olyan bankok, amelyek nem fogadják el a táppénzt, mint igazolt jövedelmet. Nem minden bank, de jópár.

Szintén érdekes a GYED és GYES, sőt a családi pótlék kérdése ugyanúgy, mint minden egyéb hitelnél. Finoman fogalmazva is meglehetősen eltérnek a bankok feltételei ebben a kérdésben is. Példának okán, van ahol ezek közül csak a családi pótlékot fogadják el. Van, ahol mindet elfogadják, de mondjuk csak 70 százalékban. És akkor még nem is beszéltünk arról, hogy egyes helyeken a másik (vagyis az apa) jövedelmének függvényében bizonyos százalékban számít csak.

Szóval mi a tanulság?

Az teljesen egyértelmű, hogy nem a legsimább feladat megtalálni azt a helyet, ahol gördülékenyen tud átmenni a hitelkérelmünk. Ráadásul lehet, hogy valahol elutasítanak, mások pedig ugyanilyen feltételek mellett folyósítják a hitelt számunkra. Éppen ezért, keress fel minket! Mi segítünk és megtaláljuk a számodra megfelelő partner pénzintézetet.