A CSOK 2015-ös bevezetése óta számos változáson egyszerűsítésen ment keresztül. De ezzel még koránt sem ért véget a finomítások időszaka. Egy jelenlegi kormánytervezet szerint további előnyös változások várhatóak. Nézzük a részleteket!

CSOK röviden

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy 3 éves múltra visszatekintő állami támogatás. Célja, hogy a családok könnyebben jussanak saját ingatlanhoz, és ne albérletben éljenek. Biztos sokan emlékeznek a SZOCPOL-ra, a CSOK tulajdonképpen ennek a felújított változata. Akár 10 millió forintot is kaphatunk az államtól úgy, hogy egy fillért sem kell visszafizetnünk.

A támogatás mértéke függ a gyermekeink számától, a vásárolandó ingatlan nagyságától, és attól hogy új építésű-e vagy sem. Hogy egyszerűen átlátható legyen készítettünk egy táblázatot, amelyből pontosan látható, hogy milyen feltételek mellett mekkora összegre vagyunk jogosultak:

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Tehát amennyiben 2 gyermekünk van, és egy nem új építésű 52 nm-es lakás vásárolunk meg, akkor 1.430.000 forintot kapunk az államtól. Sőt, amennyiben bevállaljuk, hogy 10 éven belül lesz még egy gyermekünk, akkor megkaphatjuk a 2,2 millió forintot is. Ezt azonban jó gondoljuk át, mert rejt veszélyeket magában, itt találod a részleteket.

A CSOK 10+10

Fontos, hogy tisztázzuk a CSOK 10+10 fogalmát, mert változások várhatóak. Alapesetben legfeljebb 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatásra vagyunk jogosultak, ahogy ez a táblázatban is látszik. A másik 10 millió forint pedig egy végig rögzített hitel, amelynek maximum 3% lehet a kamata. Az egyik legjobb lehetőség jelenleg a magyar hitelpiacon, de mint látható, sajnos csak kevesen tudnak élni vele.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin nemrég érdekes kijelentést tett. Bár részleteket nem árult el, de a tervek szerint nem csak a 3 vagy több gyermekes családok vehetnék igénybe ezt a hitelt, hanem már a 2 gyerekes családok is.

Ez egy olyan lehetőség, amely ősszel fog véglegesedni, de egyértelmű, hogy nagyon sokan örülnének egy ilyen változásnak, és élnének a lehetőséggel. Te is közéjük tartozol? Keress fel minket! Segítünk megtalálni az ideális megoldást számodra.