A 2019-es év minden kétséget kizárólag a szokásosnál is mozgalmasabb lesz, már ami az ingatlanpiacot érinti. Ennek számos oka van. Itt vannak az olcsó hitelek, a még mindig ár-érték arányban kedvező ingatlanok, és természetesen a támogatások. Ezekből lassan Dunát lehet rekeszteni. A lakástakarékok átalakulásának köszönhetően talán a legrégebbi közülük a CSOK. És ezzel tényleg sokkal könnyebb.

Családi Otthonteremtési Kedvezmény alapok

Már tényleg rég óta igyekszik az állam segíteni a családokat, hogy a lehetőségeikhez képest minél kellemesebb körülmények között élhessenek. Itt természetesen a megfelelő ingatlanra kell gondolni. Korábban pontosan ezért hívták életre a SZOCPOL nevű támogatást, amely bár megszűnt, de 2012-ben újra életre hívták, és azóta CSOK néven sokkal népszerűbb és magasabb szintű támogatást nyújt, mint korábban bármikor.

Szóval röviden összegezve a Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy olyan vissza nem fizetendő állami támogatás, amely nagysága elérheti akár a 10 millió forintot is. Amennyiben érintett vagy, ezt a pénzt ne hagyd az államnál, íme, a részletek:

A CSOK számai

Mindenki mindig a 10 millió forintról beszél, de az azért nem jár bárkinek. Ehhez teljesülnie kell annak, hogy új építésű ingatlant vegyünk, amely nagyobb, mint 60nm (lakás), vagy 90nm (ház), és legyen 3 gyermekünk. Ebben a táblázatban megtalálod, hogy mekkora összeget igényelhetsz az államtól:

CSOK2019

CSOK2019

Fontos tudni azonban, hogy ez nem csak a már élő gyermekeinkre vonatkozik. 10 éved van arra, hogy teljesítsd a vállalásodat, már ami a gyermekek számát illeti. Ezt azért érdemes alaposan meggondolni.

És ezzel még nem ért véget a történet. A Családi Otthonteremtési kedvezmény mellé ugyanis felvehetünk még végig fix kamatozású, kedvezményes hitelt is. Két gyermek esetén legfeljebb 10 millió forintig, viszont 3 gyermek esetén 15 millióig.

Kis játék a számokkal: Amennyiben felveszünk egy 20 éves 25 millió forintos hitelt, az legalább havi 129.452 forintunkba kerül a hitel.hu kalkulátora szerint. Amennyiben csak a kedvezményes hitelt vesszük fel, 15 millió forintot, akkor havonta 66.279 forinttal számolhatunk. Ugye, hogy (C)SOKkal könnyebb? A részletekért keress fel minket! Megtalálunk minden olyan lehetőséget, amellyel jobban járhatsz.