Bár mostanában a Babaváró hitel körül forog a hitelpiac, ne feledkezzünk meg a Családi Otthonteremtési Kedvezményről sem. Ez ugyanis még mindig egy olyan lehetőség, amely bizonyos szempontból felül is múlja az említett Babaváró 10 milliót. Nézzük a legfontosabb tudnivalókat!

Vegyük át a CSOK alapokat

Szinte megkerülhetetlen a mondat, de ez foglalja legjobban össze a lényeget: Ez egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, amelynek összegét a leendő ingatlan, és a gyermekeink száma határoz meg. Lehet ez akár 10 millió forint is. A gyors átláthatóság kedvéért itt egy táblázat, amely megmutatja, milyen feltételek esetén mekkora összeget igényelhetünk:

CSOK2019

CSOK2019

További fontos tudnivaló, hogy emellé még kedvezményes hitelt is fel tudunk venni. 2 gyermek esetén plusz 10 millió forintot, 3 esetén pedig akár 15 millió forintot is. Viszont fontos, azt leszögezni, hogy ez már nem állami támogatás, hanem hitel, vagyis ezt törleszteni kell. Viszont egy Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, amely a legkedvezőbb feltételű hitelek közé tartozik.

Ha belegondolunk abba, hogy itt kaphatunk 10+15 millió forintot is akár és még egy Babaváró 10 millió forintot is, akkor az már 35 millió forint. Ekkora összeggel könnyebb megtalálni az ideális otthont.

Spórolj a CSOK-kal!

Mutattunk egy számítást, amely megmutatja, hogy miért éri meg a CSOK-ot felvenni. Tegyük fel, hogy van már két gyermeked, és most tervezitek a harmadikat. Ilyenkor már 3 gyermekre igényelhetitek meg a CSOK-ot, azaz új épület esetén 10 millió forintot.

Ha alapesetben 20 millió forintot terveztünk volna felvenni, akkor most elég lesz 10 millió is. A különbséget pedig zongorázni lehet. Ráadásul a CSOK-ot önerőként is beszámítják a bankok. Ha 20 millió forintot vennénk fel 20 évre, akkor havi szinten 116.609 forintot fizetnénk. Ezzel szemben, 20 éves 10 millió forintos jelzáloghitelre mindössze 58.821 forintot. A különbség eléggé jelentős, hiszen havi 58 ezer forintról van szó. Ugye, hogy milyen jó lehetőség a CSOK?

Ha Te is érintve érzed magad, akkor ne habozz és keress fel minket! Mi legjobb tudásunk szerint segítünk Neked.