Ahogy folyamatosan vizsgáljuk a hitelpiacot egy nagyon érdekes trendre lettünk figyelmesek. Azt pontosan tudtuk, hogy nő a hitelfelvételek száma, de azt nem gondoltuk volna, hogy maga a felvett hitelösszegek is ilyen szépen növekednének. Pedig igen. Meg is osztjuk most a részleteket.

Az adatok

Készítettünk egy rövid táblázatot, így könnyebben átlátható, hogy egyes területek mekkora összegért vett fel a lakosság jelzáloghitelt. Érdemes egy kicsit átnézni:

Jelzáloghitelek

Jelzáloghitelek

forrás: hirado.hu

A táblázatból egyértelműen kiderül, hogy Budapesten a legnagyobb azon hitelek arány, amelyek több, mint 20 millió forintosak. Érdekes, hogy pár röpke hónap alatt 32%-ról 38%-ra csúszott fel azon hitelek aránya Budapesten, amelyik meghaladja a 15 millió forintot.

Ennek egyik oka egyértelműen az ingatlanárak emelkedésében keresendő, és az sem mellékes, hogy a növekvő keresetek lehetővé teszik, hogy ilyen összegeket vegyünk fel. Ráadásul még mindig olcsóak a jelzáloghitelek, így a hitelfelvételi kedv is magasan van.

Vidéken ezzel szemben 13-20% körülire tehető, amely az eltérő ingatlanárak miatt van.

Mit jelent ez számunkra?

Igazság szerint számos érdekességet ki tudunk olvasni ezekből az adatokból. Egy sztereotípiát rögtön meg is tudunk erősíteni. Tény, hogy az ország keleti részében jellemzően kevesebb hitelt vesznek fel az emberek, nyugaton kicsit többet, és a fővárosban pedig a legtöbbet.

Ha egy kicsit számolunk a hitel.hu kalkulátorával, akkor láthatjuk, hogy havonta mekkora összegeket fordítunk törlesztésre. Egy 20 millió forintos 20 éves hitel a Budapest Banknál, konkrétan a Forint Alapú Piaci Kamatozású Lakáshitel Standard szerződése szerint havonta 110.020 forintot kell visszafizetnünk.

Ha belegondolunk, hogy korábban 10-11 millió forintra törlesztettek egyek ennyi pénzt, akkor érthető, hogy most bátrabban vágunk bele egy magasabb hitelbe.

Ezzel nincs is semmi gond, mindössze azt javasoljuk, hogy mindenképpen figyeljünk oda a kamatperiódusra is és az egyéb részletekre. Hogyha hosszabb időre tudunk olcsó hitelt fixálni, annál kevés jobb lehetőség van. Érdekelnek további részletek? Keress fel minket! teljes körűen tájékoztatunk, hogy a megfelelő szerződést válaszd magadnak.