A hitelpiac egy klasszikus versenypiac, ahol „farkastörvények” uralkodnak. Természetesen a Magyar Nemzeti Bank, mint felügyeleti szerv szabályozza a tevékenységeket, de ettől függetlenül komoly eltérésekre lehetünk figyelmesek egy hitel összehasonlítás kapcsán. Arról már nem is beszélve, hogy ha a hitelünkben változtatunk egy-egy tényezőt, akkor is óriási a különbség, ránk nézve. Vegyük sorra őket!

A Minősített Fogyasztóbarát hitel

Mostanában a legnépszerűbbnek mondható hitelek az ún. MFL hitelek. Szigorúbb kondíciók vonatkoznak rá, mint egy átlagos lakossági hitelre, és éppen ezért kedvezőbbek is lehetnek számunkra. A banki hitelek, ha megfelelnek az MNB konkrét feltételeinek, csak akkor nevezhetik a terméküket Minősített Fogyasztóbarát Hitelnek. A legfőbb kritériumok:

  • Legfeljebb 30 éves futamidő
  • Maximum 3,5%-os kamatfelár (a referencia kamatszint felett értendő, nem összesen)
  • Az elő-; végtörlesztési díj legfeljebb 1%, de a lakástakarékból törlesztett díj ingyenes
  • Legalább 3 évig fix törlesztőrészlet (min. 3 éves kamatperiódus)
  • Folyósítási díjmaximum a hitelösszeg 0,75%-a, de legfeljebb 150 ezer forint

A hitelek közül így típus szerint is azonnal különbségek jelentkeznek, és nem ez az egyetlen, jöjjön a következő!

Egy sima összehasonlítás

A legfontosabb különbség persze mindenki számára abban rejlik, hogy havonta mekkora összeget kell törleszteni, így ezt mi sem kerülhetjük meg. Használjuk az itt található kalkulátort, hogy meglássuk, mekkora különbség van egy 10 millió forintos 20 éves hitel esetén a havi törlesztőket tekintve! A kalkulátor szerint a legolcsóbb megoldás 50.257 forintba kerül havonta, míg a legdrágább havi 68.845 forintba. A különbség majdnem 20 ezer forint. Ami ennél is érdekesebb, hogy a teljes futamidő alatt az első esetben 12.236.956 forintot fizetünk vissza, míg az utóbbinál 16.721.653 forintot.

Nos, ezért nem érdemes összehasonlítás nélkül besétálni egy bankba és hitelt kérni. Véleményünk szerint ez a 4,5 millió forint jobb helyen van Önnél, mint a banknál.

Játék a futamidővel

Már akkor is érdekes különbségek adódhatnak, hogyha ugyanarról a hitelről beszélünk, csak éppen más időtávra vesszük fel. Maradjunk az előző példánál, ahol 50.257 forintot fizettünk 20 évig egy 10 millió forintos hitelre. Összesen pedig 12.236.956 forintot. Amennyiben a futamidőt csak 15 évre választjuk, akkor a havi befizetendőnk 64.029 forintra ugrik fel, viszont összesen „csak” 11.672.248 forintot fizetünk vissza. A 20 éves távhoz képest spóroltunk 600 ezer forintot. A legdrágább hitelnél a havi törlesztő 81.761 forintra ugrik fel (68.845 volt), összesen pedig 14.897.555 forintot utalunk vissza a banknak (16.721.653 forint helyett).

És a megtakarítások

A hitel és egy jól összerakott hitelprogram között van a legnagyobb különbség. Itt ugyanis nem csak a hitelünket törlesztjük, hanem mellette még tőkét is halmozunk fel. Ezzel azt érjük el, hogy míg a tartozásunk csökken, addig a tőkénk is növekszik. Így vagy hamarabb letudjuk a hitelünket, vagy ugyanolyan távon, de az előtörlesztés után alacsonyabb havi költséggel. Amennyiben ezt tervezzük, mindenképpen olyan hitelt válasszunk, ahol az elő-; és/vagy végtörlesztés után kisebb havi költséggel. Ilyen megtakarításnak elsősorban a lakástakarékot, és a TBSZ számlákat tudjuk javasolni.

Ahogy látható, messze nem mindegy, hogy milyen előkészületekkel, mekkora energiákat mozgósítva, milyen hitelbe vágunk bele. A hitel nem egy rövidtávú konstrukció, de ettől függetlenül érdemes egyből a lehető legjobb megoldást megtalálni. Egyszerűbb, mint utána egy hitelkiváltással korrigálni. Ha kérdésed van, vagy segítségre van szükséged, keress fel minket! Mi mindent megteszünk hogy az ideális hitelből legyen meg az új otthonod.