Szinte a csapból is az folyik, hogy mekkora támogatások jönnek, és hogy most érdemes hitelt felvenni. Sokakban ez olyan érzést generál, hogy ők rosszkor vettek fel hitelt. Nos, ezt mi nem jelentenénk ki. És azt se felejtsük el, hogy még mindig van egy jó lehetőség előttünk: A hitelkiváltás.

Milyenek most a hitelek?

Erre nem nagyon lehet mást mondani, mint hogy olcsók. A jegybanki alapkamat már jó pár éve 0,9 százalék. Ez pedig magával hozza azt is, hogy a lakáshitelek kamata, és THM-je is alacsony. Korábban sokat írtunk arról, hogy ez egy 10 éves távon is már mekkora előnyöket jelent.

Nincs ez most sem másképpen, hiszen a drága hiteleket érdemes kiváltani, és olcsóbbra váltani. Ez az elsődleges feladat. Eközben azonban érdemes azon is elgondolkozni, hogy milyen hitelre váltsuk ki a már meglévőt. Tényleg a nagyon olcsóra megyünk rá? Vagy választunk egy olyan hitelt, ami olcsóbb, mint az eredeti hitel, és hosszú távon fix a törlesztése.

Nézzük meg számokkal!

Milyen hitelre váltsunk?

Hívjuk segítségül a hitel.hu kalkulátorát! E nélkül ugyanis csak a levegőbe beszélnénk. A jelenlegi hitelünk törlesztése 90 ezer forint. Számoljunk ki egy olyan hitelkiváltást, ahol 10 millió forintot váltunk ki 15 éves távra, az első számításnál legyen a kamatperiódus 3 hónapos.

Az eredmények szerint a legolcsóbban a K&H Bank ajánlatával jövünk ki, amely havi 66.490 forintról szól, 2,63%-os THM mellett. A 10 millió forintra 12.115.361 forintot fizetünk így vissza. Viszont ezek a számok csak 3 hónapig garantáltak.

Amennyiben ugyanezt a kiváltást 5 éves kamatperiódus mellett vizsgáljuk, akkor a K&H ajánlata már havi 72.920 forintról szól, és összesen 13.272.772 forintot fizetünk vissza.

Ahogy látjuk, mindkét esettel jobban járunk, ami egy hitel kiváltás esetében evidens. Az viszont, hogy egy ilyen esetben a lehető legolcsóbbat, vagy az olcsóbb és jóval biztonságosabb megoldást választjuk, csak rajtunk múlik. Ha tutira akarsz menni, akkor keress fel minket! Így minden információ birtokában tudsz jó döntést hozni.