Ezért a különbség a hitelek között

Reméljük, hogy rendszeresen olvasol minket, és akkor már szinte kívülről fújod, hogy gyakran javasoljuk, hogy használd a hitel.hu kalkulátorát. Ez persze nem véletlen, hiszen itt nincs mellébeszélés, csak a konkrét tények, azaz a számok. Viszont nem ritkán döbbenetes különbségeket találunk. Mi lehet ennek az oka? Most megmutatjuk, tarts velünk!

A kalkulátor beállításai

Nagyon fontos a hitel.hu kalkulátoránál, hogy mindig figyeljünk oda az alapbeállításokra, pláne, hogyha nem először használjuk. Reméljük, sokan vagyunk ilyenek. 🙂

Az evidens részektől most tekintsünk el, hiszen teljesen egyértelmű, hogyan állítjuk be a hitel összegét, a futamidőt, az ingatlan értékét és a jövedelmünket. Ezek felett azonban figyeljünk arra, hogy a hitelcélnál azt jelöljük meg, amit szeretnénk. Nem kéne szabad felhasználású hitelt kalkulálni, amikor használt lakást vásárlunk.

Alul pedig általában be van pipálva, hogy bankonként csak a legkedvezőbb termékeket mutassa. Most ez ne legyen bepipálva! Hiszen így tudjuk megnézni, hogy valójában mekkora különbségeket is akadnak egyes hitelek között. Utána pedig meg tudjuk nézni, hogy ezek miért is alakulhatnak ki. De előre annyit el kell mondani, hogy nem csak üzleti fogások okozzák az eltéréseket, hanem a kamatperiódusnak is kiemelt szerepe lesz benne.

Nézzünk egy konkrét számítást!

Számoljunk egy 17 millió forintos hitellel 20 éves futamidővel. Meglepő számokkal fogunk találkozni. A legelső lehetőség ebben az esetben a hitel.hu kalkulátora szerint a Budapest Bank Forint Alapú Piaci Kamatozású Enyhítő 1 Hitele 96.509 forintos havi törlesztőrészlettel. Az egyéb fontos adatok ennél a hitelnél a 3,33%-os THM, a 6 hónapos kamatperiódus, és az, hogy 23.190.978 forintot fizetünk vissza összesen. Most pedig görgessünk le a legutolsó ajánlathoz!

Itt találjuk az OTP Fix Lakáshitel 5M-tól nevű hitele. A havi törlesztés ennél a szerződésnél 147.788 forint. A többi adat: 8,88 százalékos THM, 20 éves kamatperiódus, és a 35.486.297 forint, amelyet összesen visszafizetünk.

A különbség döbbenetes, hiszen egy ugyanakkora hitelnél messze nem mindegy, hogy 23.190.978 forintot, vagy 35.486.297 forintot fizetünk vissza. Az a több, mint 12 millió forint inkább nálunk legyen, mint a banknál. De miben rejlik a különbség?

Ha végigfutjuk a két hitel adatait, akkor látjuk, hogy a jelentős eltérés a hitel kamatában, illetve a kamatperiódusában keresendő. És akkor álljunk is meg a kamatperiódus fogalmánál! Ahogy már több cikkünkben is írtuk, ez az az időszak, amelyen belül nem változik meg a hitelünk kamata, és így a havi törlesztésünk sem.

Mennyi is volt a két említett hitelnél? A Budapest Bankos hitelnél 6 hónap, míg az OTP-s hitel esetén 20 év. És innen nem is kell tovább mennünk. A különbség jelentős része (azért nem az egész) ebből adódik. Erre mondják azt szakmai berkeken belül, hogy a biztonságnak bizony ára van. És miért nem az egész különbségnek ez az oka?

A bankok közt is van különbség

Számoljuk ki ugyanezt a hitelt, de úgy, hogy a kamatperiódus minden hitelnél legyen 1 év és elég, hogyha bankonként csak a legkedvezőbb ajánlatot vizsgáljuk! Így a legolcsóbb ajánlat K&H-tól érkezik havi 90.903 forinttal (THM 2,71%), míg a legdrágább a Sopron Banktól 107.366 forintért. Nos, ez már tényleg a bankok közti üzleti különbség.

Összegezve tehát a fent leírtakat, a leglényegesebb különbség a kamatperiódusból adódik, És persze mint megmutattuk a bankok közti különbség is jelentős lehet. Éppen ezért keress fel minket! Mi minden kis apróságra rávilágítunk, hogy a lehető legjobb döntést tudd meghozni.