Az új hírek alapjaiban bolygatják fel a fiatalokat és a lakást vásárolni szándékozókat. A Családvédelmi Akcióterv kereteiben olyan előnyökhöz juthatunk, amelyre korábban talán nem is gondoltunk volna. Sok-sok millió forintról beszélünk, amelyek mellett eltörpül az, hogy tavaly elvették a lakástakarékok állami támogatását. Jöjjenek a részletek!

A meglévő támogatások

Jelenleg van nekünk a NOK. Ez egy olyan lakás előtakarékosság amelyet kizárólag új építésű ingatlanokra tudunk felhasználni. A maximális állami támogatás nagysága 4,5 millió forint. Minden egyéb információt itt találsz. Ezen felül pedig megkerülhetetlen a CSOK.

A Családi Otthonteremtési kedvezmény tulajdonképpen a régi „SZOCPOL”-nak a felújított változata. Ez egy egyszeri és vissza nem térítendő állami támogatás. Mértékét a gyermekeink száma, illetve az ingatlan határozza meg az alábbiak szerint:

CSOK2019

CSOK2019

Ehhez kapcsolódnak a kedvezményesen felvehető hitelek. Már 2 gyermek vállalása esetén is a piaci legkedvezőbb feltételű, végig fix kamatozású hitelt vehetünk fel 10 millió forint értékben (CSOK 10+10). Korábban ezt csak 3 gyermektől volt lehetőség elérni. Azon családok, akik viszont 3 gyermeket nevelnek ez az összeg 15 millió forintra duzzad, vagyis 25 millió forinttal tudnak így kalkulálni. És akkor még el sem értünk 2019. július elsejéhez.

Az új támogatások

A fiatal házasok, ahol a hölgy 18-40 év közötti jogosultak egyszeri 10 millió forint kamatmentes szabad felhasználású hitelre. Az első gyermek születése után 3 évig felfüggeszthető a törlesztés. A második gyermek után a tartozás 30%-át elengedi az állam, míg a harmadik gyermek után a teljes fennmaradó összeget. Ha ezt hozzávesszük az előző összeghez, akkor már 35 millió forintja lehet egy 3 gyermekes családnak, úgy hogy csak 15 millió forintot kell fixen visszafizetni (meg egy keveset, amíg a harmadik baba megérkezik).

A meglévő hiteleseknél a második gyermek érkezésével 1 millió forint tartozást átvállal az állam, a harmadiknál további 4 milliót, majd innen minden gyermek után további 1-1 milliót.

Végiggondolva, azon családok, fiatal házasok, akik az anyagiak, és főleg a lakás miatt aggódtak, most megkönnyebbülhetnek. Ilyen előnyökkel nem lesz gond mindent megoldani. Azért, hogy minden lehetőségről tájékozódj, és tudj, keress fel minket! A legjobb lehetőségeket tesszük le az asztalodra.