Most, hogy nem csak Családi Otthonteremtési Kedvezményt tudunk a gyermekek után igényelni, hanem a Babaváró hitel is belépett a képbe, kicsit káosz alakult ki. Sokan keverik össze a feltételeket, vagy, félreértenek dolgokat. Mi elhatároztuk, hogy most tisztába teszünk minden felvetődő kérdést. Fókuszba tesszük a gyermekek számát, s megnézzük milyen esetben, melyik szerződésnél, melyek a lehetőségeink. Sakkozzuk ki együtt a legjobb lehetőségeket!

Ha egy gyermekünk lesz?

Most egy óriási titkot elárulunk, teljesen mindegy, hogy mennyi gyermekünk születik, abból a szempontból, hogy jól járunk-e. Mert igen. A kérdés csak az, hogy mennyire. Azzal mind tisztában vagyunk, hogy a Babváró hitel feltételei szerint 5 éven belül kell, hogy megszülessen egy gyermek.

És innentől fontos, hogy ne keverjük ezt össze a Családi Otthonteremtési Kedvezménnyel! A CSOK-nál a gyermekek számától (is) függ a támogatás nagysága. Itt viszont a felvett hitel összegét nem befolyásolja, hogy mennyi gyermekünk lesz X éven belül.

Egy gyermek születése esetén már garantáltan kamatmentes marad a hitelünk a futamidő végéig. Ez azt jelenti, hogy pontosan annyi pénzt fogunk visszafizetni, mint amennyit felvettünk. Az is fontos, hogy a havi törlesztés nem kúszhat fel 50 ezer forint fölé.

További előny, hogyha a baba megérkezik, akkor a hitel visszafizetését fel lehet függeszteni 3 évre is. Ez jelentős anyagi könnyebbség ilyenkor, hiszen az anyuka alapból kevesebbet keres, viszont a kiadások megnövekszenek a csöppség érkezésével.

Két gyermek esetén még jobb a helyzet

Leírjuk még egyszer a biztonság kedvéért. A Babaváró hitelhez elég, hogyha mindössze egyetlen egy utódunk születik. Viszont díjazza, hogyha egy család több gyermeket fog felnevelni. Két gyermek esetén ugyanazok a kedvezmények járnak, mint egy gyermek esetén. Tehát ugyanúgy kamatmentes marad a hitel, nem lehet több a törlesztés havi 50 ezer forintnál, és az első baba után 3 évig nem kell a bank felé fizetni. És jöjjenek a további kedvezmények:

A második gyermek születése után is igénybe tudjuk venni a 3 év fizetési szüneteltetést. A hab a tortán pedig az, hogy abban a pillanatban, hogy megjön a második csecsemő, és ezt jelezzük (igazoljuk) a bank felé, akkor az aktuális tartozásunk 30%-át átvállalja az állam.

Nézzünk meg egy példát:

Felvesszük a babaváró hitelt 1-2 héttel az első gyermek születése előtt. Így egyetlen forintot sem kell fizetnünk, mert után 3 év szünet következik. Hogyha ebben a 3 évben megszületik a második baba, akkor újabb 3 év szünet. Így megkaptunk 10 millió forintot, és csak 6 év után kell visszafizetni 7 milliót. Ez aztán a jó lehetőség, de van ennél is jobb.

3 gyermeknél utolérhetetlen ajánlat

Ahogy az előbb is, most is igaz, hogy ugyanazok a kedvezmények érvényesek. Vagyis mind az egy-, mind a kétgyermekes kedvezmény. És ezen felül pedig a harmadik gyermek megszületésekor az összes tartozásunk köddé válik. Ez pedig hihetetlen nagy dolog. Gondoljunk csak bele!

Megszületik az első baba, és mondjuk addig 1 évig fizettük a havi 50 ezer forintot. Az összesen 600 ezer forint. Innen pedig mindig 3 éven belül érkezik egy újabb kis családtag. És a tartozásunk megszűnik. 600 ezer forintért cserébe kaptunk 10 milliót. Ennél jobb üzletet nem nagyon tudunk. Na jó, ha mondjuk itt is az első baba születése előtt 1-2 héttel vesszük fel a Babaváró hitelt. Ilyenkor ugyanis egyetlen forintunkba sem kerül. Vagy ha mondjuk egyszerre 3-as ikreink születnek. De ez nem csak rajtunk múlik, és nem is igazán tervezhető.

A lényeg, hogy éljünk egy olyan lehetőséggel, amelyet mindössze 3 évig van módunk felhasználni (jelen állás szerint). De nem kapkodj, inkább keress fel minket! Mi segítünk pontosan mindent megtervezni, így nem érhet kellemetlen meglepetés.