Bár szakemberként nem illik ilyet mondani, de nem leszünk álszentek. Természetesen mi is a hitel.hu kalkulátorát használjuk, de néha csak úgy érdeklődésképpen szoktunk kalkulációkat készíteni. Eddig nincs is semmi érdekes, viszont egy ilyen „próbaszámolgatás” alkalmával olyat vettünk észre, hogy tátva maradt a szánk. Éppen ezért ezt meg is osztjuk a nagy nyilvánossággal. Hihetetlen, de ekkora különbség van hitel és hitel között.

Az első számítás

A hitel.hu kalkulátora egy olyan eszköz a számunkra, amelyet nem használni tényleg bűnnek számít. Meg is mutatjuk, hogy minden túlzás nélkül több millió forintot jelent a használata. Szerencsére ez a számolóprogram olyan sok mindenre figyel, hogy még a legapróbb különbségekre is rávilágít. Így egy olyan összehasonlítást tudunk tényleg végezni vele, hogy nem a „körtét az almával” típusú ferdített számokat mutatunk, hanem az egy az egyben egyforma hitelek közti eltéréseket találjuk meg.

Vegyünk alapul egy olyan hitelt, ahol 15 millió forintot veszünk fel 20 évre, a kamatperiódust pedig ne állítsuk de, lehessen bármelyik (ennek később lesz jelentősége):

Az első ajánlat, amelyet feldob a kalkulátor az a Budapest Bank Forint Alapú piaci Kamatozású Egyenlítőhitele havi 53.822 forintos havi törlesztéssel. Ezzel szemben, ha lemegyünk a lista legaljára, ott találjuk az OTP Bank Fix 20 Lakáshitelét, ahol viszont havi 90.172 forintot kér a bank.

A különbség nem kevesebb, mint 36.350 forint havonta. 20 évre vetítve 8.724.000 forint. Egy kisebb lakás ára. De ne húzzuk le egyből a vizes lepedőt az OTP-ről, hiszen teljesen már feltételű ez a szerződés, mint a Budapest Bank-é. Ezért említettük fentebb azt a bizonyos kamatperiódust. Nem mindegy ugyanis, hogy mennyi ideig fix a hitelünk törlesztése. Míg az OTP-nél a teljes futamidőre fixen ekkora, addig a Budapest Banknál 6 hónapig. Ez az a bizonyos almát a körtével összehasonlítás. Viszont, aki nem elég alapos az simán bukhat akár ekkora összegeket is egy-egy hitelen. Olvass minket, figyelj oda! Ennek a pénznek a zsebedben a helye, nem máshol.

Nézzünk egy olyan hitelt, ahol teljesen egyformák a feltételek!

Azonos, 6 hónapos kamatperiódus

Na, mindjárt nem akkora a különbség, mint a fentebb leírtaknál. Nem meglepő módon ugyanúgy a Budapest Bank hitele az első ajánlat a havi 53.822 forintos törlesztőrészletével. Eddig semmi változás. Viszont a lista alján ezúttal egy másik bankot találunk, egy másik ajánlattal. A Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. Takarék Hatos Referencia Kölcsön Ingatlancélra elnevezésű ajánlat 65.774 forintos törlesztést ajánl. Bár a havi különbség itt „mindössze” 11.952 forint, de 20 év alatt ez összesen 2.868.480 forint. Azért ez kimondottan sok…. Ugye, hogy mennyire megéri a hitel.hu kalkulátorával számolni?

Mi a helyzet hosszabb kamatperiódusnál?

Számoljunk még egy érdekeset, és legyen a kamatperiódus 5 év! Nem mindennapi érdekességre bukkanunk. Legfelül találjuk a Budapest Bank Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelét. Havi törlesztése 60.545 forint. A fogyasztóbarát hitelekről részletesen itt olvashatsz. Ha a lista végére gurulunk, ott találjuk a Budapest Bank Otthonteremtési Kamattámogatással nyújtott lakáshitelét, havi 82.474 forintos törlesztéssel. Vagyis bankon belül is lehet havi 21.929 forint eltérés, 20 év alatt pedig 5.262.960 forint.

Ha gyorsan átnézzük, hogy mit is számoltunk a kalkulátorral, akkor azt láthatjuk, hogy mindenhol több millió forint maradhat a pénztárcánkban a használata után. És ezek a tények. Ugye Te is használod? Mindenesetre keress fel minket, hogyha hitelben gondolkozol! Mi azért vagyunk, hogy Te legyél az, aki a számára legkedvezőbb megoldást megtalálja.