Korábban írtunk egy összehasonlító cikket a német és a magyar hitel között, amely nagyon népszerű volt, ezért úgy gondoltuk, hogy tovább boncolgatjuk a témát. Ebben segítségünkre is volt a Magyar Nemzeti Bank, hiszen nemrég kiadott egy úgynevezett Növekedési jelentést. Ebből szemezgetünk most egy kicsit.

Saját lakás, saját tulajdon

Sokan sokféleképpen vélekednek arról, hogy vajon megéri-e albérletben élni, vagy ez csak a szükséges rossz. Másnak fizetünk, ahelyett, hogy a saját lakásunkat törlesztenénk. Ebben a kérdésben nem szeretnénk határozott véleményt formálni, de maradjunk annyiban, hogy mindkét nézőponttal egyet tudunk érteni.

Mi magyarok azonban a legnagyobb arányban saját lakás pártiak vagyunk. Ezt mutatja a statisztika is. A számok azt mondják, hogy a magyar emberek több, mit 70%-a rendelkezik saját ingatlannal. Ezzel elég előkelő helyett foglalunk el Európában. Érdekesség, hogy az EU-ban Romániában, Horvátországban, és Litvániában a legmagasabb a saját ingatlannal rendelkezők aránya. Ezzel szemben például a németeknél, és a svédeknél az emberek mintegy egyharmada piaci alapon bérel lakást/házat.

Mi a helyzet a hitellel?

Azért a nagy többségünknek nem feltétlen van 20-30 millió forint a zsebébe, amelyet csak és kizárólag a saját ingatlanába szeretne fordítani. Itt lépnek képbe a hitelek. Európában Izlandon és Norvégiában a legmagasabb azok aránya, akik hitelből vettek, vagy építettek ingatlant, hiszen több mint 60%-uk ezt választotta. Nálunk ez az arány nem éri el a 20%-ot sem.

Ez az jelentheti, hogy sokan örököltek ingatlan, és azt újítgatják, vagy pedig, hogy sokan rendelkeznek mégis akkor összeggel, hogy zsebből megvesznek egy otthont. Illetve még akár az is benne van a pakliban, hogy sokan most terveznek hitelt felvenni, hiszen eddig tartalékoltak.

Amennyiben ez utóbbi a helyzet, akkor viszont szükség van egy olyan oldalra, mint a hitel.hu. Kimondottan sok pénzt jelenthet, hogyha a hitelkalkulátort használjuk. Még azonos bankokon belül is kialakulhatnak több millió forintos különbségek. Keress fel minket, hogy ez a pénz a zsebedben maradjon! Európában is szakemberek segítik a lakosságot saját lakáshoz jutni, ez követendő példa. Mi napra és tettre készen várunk Téged.