Ha megnézzük az ingatlanpiacot, akkor azt láthatjuk, hogy egy 25 millió forintos ingatlanban helytől és mérettől függően 3-4 ember egész kényelmesen el tud éldegélni. Éppen ezért ez arra inspirált minket, hogy jó szokásunkhoz híven kicsit számolgassunk, és megnézzük, hogyan tudunk megvenni egy 25 millió forintos lakást/házat. Az alábbiakra jutottunk:

Megvenni készpénzre

Még ha valakinek furcsának is tűnhet, igenis akadnak olyanok, akik kifizetik ezt az összeget. Sőt, sokan akadnak, akik örökölnek akár ingatlant is. Egy esetleges eladás után ez egy teljesen életszerű megoldás. Viszont ez tényleg nem gyakran jellemző.

A kérdés, hogy mekkora az önerőnk?

Minden lakásvásárlásnak az alfája, a kiindulási pontja az, hogy mennyi pénz van a zsebünkben, és hogy mekkora hitelt kell felvennünk. Természetesen a hitelkalkulátor ebben is a segítségünkre van. Jelenleg minimum 20%-os saját tőkével kell rendelkeznünk ahhoz, hogy a vételárban levő különbözetet hitelből fizethessük ki. A példánkban szereplő 25 millió forintos ingatlan esetén ez azt jelenti, hogy maximum 20 millió forintot vehetünk fel az 5 millió forint megtakarított pénzünk mellé.

A kalkulátor szerint ez a 20 millió forint 20 éves távra nekünk havonta legkevesebb 104.621 forintunkba fog kerülni. Ezzel szemben, ha csak mondjuk 12,5 milliót vennénk fel, akkor havi szinten spórolnánk meg 40 ezer forintot, hiszen így csak 65.388 forintot kéne fizetnünk. 20 év alatt ez nem kevesebb, mint 20*12*40.000 = 9.600.000 forint. Nézzük meg, hogyan tudunk tehát plusz 7,5 millió forint önerőt a hitelfelvétel előtt összegyűjteni.

Megoldások a lakásönerőre

Természetesen sok módon tudunk takarékoskodni, és összegyűjteni a vásárolandó ingatlan értékének a felét, azaz 12,5 millió forintot. Ilyen esetben nem mehetünk el szó nélkül a CSOK mellett. Ez egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás, amelyre akár 10 millió forintot is kaphatunk. Ehhez az ingatlannak új építésűnek kell lennie a megadott méret felettinek, és kell hogy legyen 3 gyermekünk (vagy vállalni kell, hogy 10 éven belül lesz). Amennyiben ennek megfelelünk, akkor már szinte meg is van a kívánt összeg.

Szintén jó lehetőség számunkra a lakástakarék pénztár, amelyre 30%-os, éves szinten 72 ezer forintos állami támogatás jár. Ez egyben azt is jelenti, hogy legfeljebb havi 20 ezer forintos befizetés után jár állami támogatás. De a családon belül több személyre lehet kérni ezt a támogatást, így egyszerre akár 3-4-5 szerződésünk is futhat. A lakástakarék kalkulátor ebben is a segítségünkre van, számoljunk vele! Mondjuk egy 8 éves havi 20 ezer forintos szerződéssel összegyűjthetünk 2 532 297 Ft forintot. Ha 4-5 ilyen szerződést indítunk, akkor máris meg van a szükséges önerő, amelyről beszéltünk.

Lakást venni is sokféleképpen tudunk, így ez csak egy lehetséges módja annak, hogyan jussunk egy ilyen értékű ingatlanhoz. Amennyiben más lehetőségek is érdekelnek, akkor keress fel minket! Szakembereink biztosan megtalálják a Te élethelyzetedhez legjobban passzoló megoldásokat, és neked csak a legszimpatikusabbra kell rábólintanod.