Manapság sokan évekig gyűjtenek pénzt, hogy saját otthonukba költözhessenek. Ez egyáltalán nem jelent persze gondot, de nem szabad elfelejtetnünk, hogy szinte minden korábbinál nagyobb mértékben támogat minket az állam az ingatlanálmaink megvalósulásához. Össze is gyűjtöttük őket:

Nézzünk konkrétumokat, és számoljunk egy kicsit egy olyan házaspárral, akiknek van 1 gyermekük, és terveznek még egyet, és most vásárolnak lakást.

Kezdjük a lakástakarékkal!

Magyarország elsőszámú lakás megtakarítása a lakástakarék pénztár. Régóta működik szinte változatlan feltételek mellett. Emellett pontosan tervezhető, az előre leírtak szerint kalkulálhatunk a pénzzel, ami egy ingatlan vásárlás esetén kimondottan jó érzés.

Persze nem mehetünk el szó nélkül a 30%-os, évente akár 72 ezer forintos állami támogatás mellett sem. Mivel legfeljebb 10 évre indíthatunk ilyen szerződést, ezért egy lakástakarék után akár 720 ezer forint állami támogatást kaphatunk. Mivel egy családon belül mindenkinek lehet ilyen szerződése, ezért a példacsaládunknál ez 3*720 ezer forint, azaz összesen 2.160.000 forint.

Folytassuk a CSOK-kal!

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény a sokak által régi SZOCPOL felújított változata. Egy olyan vissza nem térítendő állami támogatás ez, amellyel mindenkinek érdemes számolnia, ha van gyermeke, vagy ha tervez. A tervezett, illetve a már megszületett gyermekek száma az egyik tényező, amely meghatározza a támogatás nagyságát, a másik pedig az ingatlan. Az ingatlan építése, és nagysága egész pontosan. A könnyen átláthatóság kedvéért készítettünk erről egy táblázatot:

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Családi Otthonteremtési Kedvezmény

Jól leolvasható a táblázatról, hogy legalább 600 ezer forintot kaphatunk egy gyermek után. Legfeljebb pedig használt lakás esetén 2.750.000 forintot, míg új lakásnál 10 milliót. Persze ehhez már nagyobb ingatlanra van szükség, ezért nem megoldható, hogy az egész ingatlant a CSOK-ból finanszírozzuk. Persze ez alól kivételt képez, ha magas önerővel rendelkezünk.

Mindenesetre a próbacsaládunk újabb 1.430.000 forinttal gazdagodott, ha használt lakást vehet, illetve 2,6 millióval ha új ingatlan mellett teszi le a voksát.

Ha ezt a kettőt összeadjuk, akkor a lakástól függően 3.570.000, vagy 4.760.000 forintot „áll az állam” a saját lakásunk megszerzéséből. És akkor még a minősített fogyasztóbarát hitelről szót sem ejtettünk.

Összegezve ideális az idő ahhoz, hogy az állami támogatásokat kihasználva ingatlant szerezzünk. Ha kérdésed van, akkor írj nekünk! Segítünk, ahogy tudunk.