Azzal mi is tisztában vagyunk, hogy a lakás megtakarítás elsősorban a lakástakarék pénztárakat jelenti számunkra. De ha nem is nagyon régóta már nem ez az egyetlen lakás előtakarékossági lehetőség. Nekünk, mint a témában jártas honlapnak kötelességünk, hogy a NOK-ról is tájékoztassunk Téged. Lehet, hogy ez lesz a Te ideális megoldásod? A cikk végére kiderül.

Az új lehetőség

Bár sok hasonlóság fedezhető fel a két lakás megtakarítás között, azért látni fogod, hogy nem mindegy melyik mellett teszed le a voksodat. Kis párhuzamot is húzunk a két lehetőség között, így könnyebben átlátjuk majd a Nemzeti Otthonteremtési Közösség érdekességeit.

A legnagyobb különbség, hogy míg egy lakástakarék esetén egyedül szerződünk, egyéni számlán van a pénzünk, addig a NOK esetén egy közösség részei vagyunk. A közösség gyűjti a pénzt, és erre érkezik az állami támogatás. Itt is 30%-ot ad az állam a befizetéseinkre, de a maximális összeg nem 72 ezer forint, hanem 300 ezer forint. Ez egyben azt is jelenti, hogyha jobban el vagyunk eresztve anyagilag, akkor a havi megtakarításunk akár 83.333 forint is lehet.

Hogyan jutunk a pénzünkhöz?

Talán a legjelentősebb különbséget itt találjuk a két szerződés között. A lakástakarék pénztáraknál teljesen egyértelműen és tervezhetően zajlik a pénz felhasználása. A szerződésben előre leírt feltételek szerint, amint lejárt a szerződésünk 3 hónapon belül megkapjuk a pénzt. A felhasználást pedig számlával kell igazoljuk.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségnél ezzel szemben sorsolás útján juthatunk a pénzünkhöz, innen ered a lakáslottó gúnynév, amelyet gyakran hallhatunk. Eldöntjük, hogy 10-15 évre szerződünk egy adott szerződéses összegre. Majd elkezdjük fizetni a megtakarítás. 3 havonta tartanak sorsolásokat, amelyen azonban csak akkor vehetünk részt, ha legalább 36 hónapnak megfelelő díjat befizettünk.

Ez azért kicsit bonyolultabb, mint a lakástakarékoknál.

Így első nekifutásra ennyit gondoltunk írni a NOK-ról de később még jobban beleássuk magunkat. Segíts nekünk, és tedd fel a kérdéseidet! Mi Neked is megválaszoljuk, és lehet, hogy cikk is készül majd a kérdésekre adott válaszokból.