Te is azon gondolkozol, hogy vajon érdemes-e most hitelt felvenni? Úgy gondoljuk, hogy igen. Bár valóban sokan „kárognak”, hogy éppen most drágulnak a hitelek, és már nem is éri meg annyira, mint korábban. Meg a hitellel amúgy is csak a bank jár jól. Ezekkel a hangokkal nem szabad foglalkozni, mert nem tényeken alapulnak. Nézzük hát meg a tényeket!

Még mindig alacsonyak a kamatok

Mi is olvassuk és halljuk a híreket, hogy drágulnak a hitelek, és nagyon drágák. Az valóban tény, és igaz, hogy kicsivel drágábbak lettek, de hogy drágák lennének az nagyon túlzó kijelentés. Ahogy többször is írtuk a hitelek kamatainak két összetevője van. Az alapkamat és a kamatfelár. Az alapkamat még mindig történelmi mélyponton van, vagyis rekord alacsony 0,9%. A kamatfelár, amit a bankok a piaci körülmények szerint alakítanak kicsit emelkedtek az elműt időszakban, de nem vészesen.

Gondoljunk bele, hogy a hitelkalkulátor tanulsága szerint 2,4% körüli THM-mel (Teljes Hiteldíj Mutatóval) tudunk hitelt felvenni. Ez tartalmazza az alapkamatot és a kamatfelárat is. Egy jó 5-6 éve csak az alapkamat volt 5-6% körül mozgott és erre jött csak rá a kamatfelár.

Vagyis most drágának minősíteni egy durván 2,5% költségű hitelt, mikor pár éve még 8-9%-on vettünk fel nem igazán jogos felvetés.

Nem biztos, hogy sokáig lesz alacsony a kamat

Épp az előbb írtuk, hogy rekord alacsonyan van a jegybanki alapkamat, egészen konkrétan 0,9%-on. Már elég hosszú ideje ez az értéke. És mint tudjuk semmi nem tart örökké. A környező országok, és a gazdasági helyzet miatt, valamint az elemzők előrejelzése szerint ez az állapot nem sokáig tartható. Ez egyben azt is jelenti, hogy várhatóan ez a bizonyos alapkamat vélhetően emelkedni fog. Ez pedig magával hozza a hitelek kamatainak emelkedését is.

Egy példán keresztül bemutatva most egy 2,5%-os, 20 éves 10 millió forintos hitelre havonta 52.990 forintot kell fizessünk. Ezzel szemben, ha 4,5%-ra ugrik fel a kamat, akkor már 63.264 forintot. Mi hisszük, hogy azt a 11 ezer forintot másra is el tudod költeni.

Sok a lakáscélú támogatás

Még külön cikket is szenteltünk ennek a témának, ide kattintva tudod elolvasni, ahol csak és kizárólag a lakásvásárláshoz kapcsolódó állami támogatásokat vettük sorra. Kezdve a lakástakarék pénztárral (30%, évente 72 ezer forint), majd a NOK-kal (30%, éves szinten 83.333 forint). Ezek kimondottan lakásönerő kiépítésére alkalmas lakás megtakarítások. Aztán itt van nekünk a CSOK, amely a régi SZOCPOL-nak felel meg, ahol akár 10 millió forintot is kaphatunk. És akkor még nem is beszéltünk a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelről, amelynek számos előnye van. Elég csak a magas kamatperiódusra, a gyorsított hitelelbírálásra, vagy a maximalizált kamatra gondolni.

Száz szónak is egy a vége, ahogy szokták mondani. Ahogy a cikk elején is ígértük ezek nem üres frázisok, amelyeket leírtunk, hanem konkrét tények. És mi kell nekünk még ennél több, hogy ha az életünk olyan szakaszában tartunk, akkor belevágjunk a lakásvásárláshoz, és a hitelfelvételhez? Előtte azért nem árt megnézni, hogy milyen konkrét megoldások és lehetőségek adódnak, ezért keress fel minket! Szakértőink nem csak a legolcsóbb hitelt találják meg Neked, hanem egyéb ötletekkel is segítenek, hogyan tudod az olcsó hiteledet még olcsóbbá tenni.