Egy jó hitelnek sok összetevője van. Alacsony kamatok, rugalmasság, gyors ügyintézés, és a többi… Ha ezt megtaláltuk még akkor is tudjuk adott esetben jobbá tenni. Röviden úgy is fogalmazhatnánk, hogy van mozgásterünk, hogy egy kicsit olyanra alakítsuk a hitelünket, amilyenre mi is szeretnénk. Nézzük, hogyan is kell ezt érteni!

Mi az, amit mi választunk?

Természetesen az elsődleges választásunk az ingatlan, amelyet megveszünk. Általában már itt is az szokott lenni, hogy egy kicsit „túlvállaljuk” magunkat. Nem biztos, hogy az adott értékhatáron belül a legdrágább megoldás lesz számunkra az ideális.

A hitelnél már több tényezővel is játszhatunk. Bár az adott konstrukciót nem mi választjuk meg, de ettől függetlenül itt van egy jó lehetőség a kezünkben, a neve futamidő. Bár gyakorlatilag a hitelek jelentős részét 20 évre veszik fel az emberek.

És az egyik legjobb választásunk lehet, hogyha a hitel mellett rendelkezünk megtakarítással. Legyen ez egy TBSZ számla, vagy akár egy lakástakarék. Ezt összekombinálva a futamidővel egyedi és hatékony hitelünk lehet. Számoljunk utána!

A futamidők változtatása

A lakáshitel kalkulátort használva pontosan ki tudjuk számolni, hogy egy 20 éves 15 millió forintos hitelt legolcsóbban 2,24%-os THM mellett havi 76.809 forintért tudunk felvenni. A teljes futamidő alatt pedig 18.559.431 forintot fizetünk vissza.

Ugyanezt a hitelt 30 évre felvéve a havi törlesztőnk lecsökken 56.423 forintra. Viszont miután ezt tovább fizetjük, ezért összesen 20.568.766 forint az, amelyet visszautalunk a banknak. Majdnem 2 millióval többet, mint 20 éves futamidő mellett.  Ezért elsősorban akkor érdemes ezt választanunk, hogyha a havi terheinken szeretnénk könnyíteni.

Ezzel szemben a 15 millió forintos hitel 10 évre havonta 138.895 forintunkba kerül. A 10. évig pedig 16.736.306 forint az, amit visszafizetünk. Minden korábbi számításunknál jelentősen kevesebbet.

Amennyiben van 140 ezer forintunk havonta egy ekkora hitelre, akkor viszont mutatunk egy másik megoldást is.

Megtakarítás különböző futamidőkre

Az mindenkinek egyértelmű, hogy bármelyik futamidő esetén, ha rendelkezünk egy megtakarítással, akkor jobban járunk (olcsóbb lesz), ha előtörlesztjük belőle a hitelünket. Így csökken a tőketartozás, és ezzel együtt a havi törlesztőrészlet is. De mit történik, ha csak azért választunk hosszabb futamidőt, hogy a különbözetet (is) egy megtakarításba/befektetésbe forgassuk? Nézzük meg!

Egy 10 éves havi 140 ezer forintos törlesztés helyett választunk egy 30 éves havi 60 ezer forintosat kerekítve. A kettő különbségéből keletkező 80 ezer forintból pedig indítunk 4 db havi 20 ezer forintos lakástakarékot. Ebből a 4 szerződésből az 50. hónapban 5.202.720 forintunk lesz. Amint ezt előtörlesztjük a hitelünkbe, a 360 hónapos futamidő 218 hónapra csökken, hiszen a havi törlesztőnket megtartjuk, de a tartozásunk sokkal kisebb lesz. Így összesen 48*20.000 + 218*60.000 = 960.000 + 13.080.000= 14.040.000 forintot fizetünk ki addig, míg a hitelt kifizetjük. Ezzel a kis trükkel majd’ 3 millió forintot spóroltunk meg a hitelünkön. Ennek a pénznek szerintünk jobb helye van a pénztárcájában. Arról nem is beszélve, hogy ezt a trükköt akár többször is eljátszhatjuk.

Számoljuk ki, mi az olcsóbb!

Bár elsőre úgy tűnik, hogy a rövidebb futamidejű hitellel jobban járunk, de azért láthatjuk, hogy ez bizony nem mindig igaz. Kevesen gondolnak rá, de mégis mennyi pénzt múlhat egy-egy ilyen hatékony trükkön. Amennyiben elnyerte a tetszésedet ez a megoldás, akkor használd ki és maradjanak plusz milliók a zsebedben. Ha kérdésed van, keress minket bátran! Szívesen segítünk minden tőlünk megtehető dologban, amellyel Te jól jársz, és könnyebbé teszi a hitelfelvétel, és törlesztés bonyolult folyamatát.