Nem véletlenül szajkóztuk, hogy most van ideális idő ahhoz, hogy olcsó hiteleket vegyünk fel. Most valami egy kicsit megváltozott. Félreértés ne essék, ne azt mondjuk, hogy eddig vehettél fel hitelt, most már nem. Sőt. Még most egy darabig érdemes kicsit felpörgetni az eseményeket. Mert egy év múlva már nem lesz ennyire jó a helyzet, ahogy most állnak a dolgok.

Mi történt a múlt héten?

Egészen pontosan 2019. március 26-át keddet írtunk, amikor a Magyar Nemzeti Bank olyat tett, amelyet 7 éve nem. Történetesen kamatemelkedést jelentettek be. A jegybanki alapkamat továbbra is maradt 0,9 százalék, de az egynapos betéti kamatot (a bankok számára elérhető) viszont igen 0,1 százalékponttal. Ez pedig azt jelenti, hogy hamarosan a hitelek kamatai is emelkedni fognak. De mit lehet ilyenkor tenni?

Van már hiteled?

Ha már átestél a hitelfelvételi procedúrán, és a bank folyósította a hiteledet akkor egy teendőd van. Gyorsan nézd meg, hogy a felvett hitelednek mekkora a kamatperiódusa! Teljesen mindegy ebből a szempontból, hogy 2 hete, vagy 6 éve vetted fel a hitelt. Amennyiben kevesebb, mint 5 éves táv, akkor azt javasoljuk, hogy irány a hitel.hu kalkulátora, és számolj magadnak egy olyan hitelt, ahol minimum 5 évig fix a hiteled törlesztése! Erre azért van szükség, hogy a mostani alacsony kamatodat tudjad hosszú távra rögzíteni.

Amennyiben a jelenlegi hitelednek hosszú a kamatperiódusa, akkor dicsérd meg magadat, hogy jó döntést hoztál. Téged a közelgő kamatemelkedési folyamat nem fog egy jó darabig érinteni.

Még nincs hiteled?

Ebben az esetben egy megoldásra kell figyelned: Törekedj a hosszabb kamatperiódusra a hitelkalkulációnál, és a hitelfelvételnél! Nem akarjuk az ördögöt a falra festeni, de vélhetően ez az egyelőre kicsit emelés csak egy folyamat kezdete. Ezért, ha teheted, válaszd a biztonságot, és a kiszámíthatóságot, mintsem az olcsóbb, de kockázatosabb megoldást.

Vagy van egy jobb ötletünk: Keress fel minket! Segítünk Neked megtalálni azt a megoldást, amely számodra a legkedvezőbb.