Az utóbbi időben nagyon nagy hangsúlyt kaptak a fix hitelek. Elég csak a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiteleket említeni, és az állam azon törekvéseit, amellyel a lakosságot a hosszú távú fix kamatperiódus felé tereli. Ez gondolkodóba ejtett bennünket is, és elkezdtünk számolgatni. Sőt, be is fejeztük. J És ezt most meg is osztjuk veled:

Mi is az a fix hitel?

Azokat a hiteleket nevezzük fix hitelnek, amelyeknek legalább 5 éves a kamatperiódusa. Vagyis ha bármi is történik, 5 évig nem változik a hitelnek a kamata, ezáltal a havi törlesztőrészlet sem. Ez egyfajta védelem a pénzügyi világ külső eseményeivel szemben.

Arról, hogy a kamatperiódus milyen biztonságot nyújt (egy átlagos hitelnél havi szintű 20 ezer forint emelkedéstől véd meg), itt írtunk részletesen.

Most pedig azt fogjuk kiszámolni, egy 20 éves 20 millió forintos hitel esetén mennyi előnyt jelenthet ez a védelem.

Vegyünk alapul két hitelt!

Ugorjunk fel a hitel.hu kalkulátorára egy pillanatra, és számoljunk egyet. A legolcsóbb 3 hónapos kamatperiódusú szerződést a K&H bank nyújtja 2,34%-os THM mellett, havi 103.561 forinttal. Összesen ez 25.079.957 forintot jelent a 20 év alatt. Most számoljunk ki egy ugyanilyen hitelt, de 10 éves kamatperiódussal!

Számoljunk ugyanígy a K&H bank hitelével, ahol így 5,08% a THM, és összesen 31.512.084 forintot utalunk vissza, havi 130.778 forintosával. A különbség elég jelentős, mintegy 6,5 millió forint. Ez lenne a biztonság ára. De miért is érheti meg ezt választani?

Alapkamat emelkedés

Tegyük fel, hogy 1 év múlva emelkedik a jegybanki alapkamat, és egy olyan emelkedésbe kezd, mint ahogy szépen lecsökkent a rekord alacsony 0,9%-ra. Ez ugye magával hozza a kamatelemelkedést is, számoljunk azzal, hogy 2 év múlva a hitel kamata megugrik 2,5%-kal, majd 5 évnél még 2,5%-kal. Ezt azonnal megérezzük az alacsony kamatperiódusnál. egy 5%-os hitelkamat esetén a havi törlesztés 112 ezer forintra ugrik, majd 5 évnél a 7,5%-os kamat esetén már majdnem 140 ezer forintra.

Láthatjuk, hogy számszakilag nagyjából egy kategóriáról beszélünk, viszont adódik egy nagy kérdés. Fel vagyunk készülve arra, hogy havi szinten 40 ezer forinttal többet fizessünk?

Keress fel minket a Te egyéni számításaidért! Mi megtaláljuk Neked a legbiztonságosabb, és legolcsóbb megoldást.