Az egyik napon azon gondolkoztunk, hogy vajon nálunk nehéz vagy könnyű ingatlanhoz jutni? Ez egy olyan dilemma, amelyre sosem kapunk egyetértéses választ. Nálunk sem sikerült, de viszont egy remek ötlet beugrott. Nézzük meg csak tisztán tények alapján, hogy vajon melyik országban egyszerűbb saját ingatlant szerezni. Szerencsére meg is találtuk ehhez a megfelelő adatokat.

A CBRE Global Living report

Nem olyan régen elkészült egy bizonyos felmérés, amelyet most segítségül hívunk. Ebben számos olyan aktuális adat szerepel, hogy melyik nagyvárosokban a legdrágábbak az ingatlanok. Sőt, az is kiderül, hogy a bérlés mennyibe kerül. Hát, nem mondjuk egy-két számon nekünk is kikerekedett a szemünk. Gyenge idegzetűeknek nem ajánlott, mert sok nagyon számot fogunk most leírni.

Kezdjünk Ázsiában!

Ebből a fent említett kimutatásból kiderül, hogy a világ 10 legdrágább városa közül 5 is ezen a kontinensen helyezkedik el.

Meglepő, vagy nem, de Hongkong lett az a város, ahol a legnagyobb pénzt kell kifizetni ahhoz, hogy saját otthonban élhessünk. Egy átlagos lakásár forintban kifejezve 354 millió forint. Nem írtuk el, nem hagytunk le egy vesszőt sem, tényleg 354 millió forint.

Annak is mélyen a zsebébe kell nyúlni, aki csak bérelne egy hónapra egy ingatlant, hiszen az is 790 ezer forintjába kerül. Ezek a számok, azért messze túlszárnyalják a magyar számokat. A bérek pedig nincsenek annyival a magyar bruttó 335 ezer forint felett, hogy ez sokkal könnyebb legyen kigazdálkodni.

Már sokkal érdekesebb, és könnyebben elérhető, hogyha a második legdrágább városban (ingatlan vásárlási árra értjük), szeretnénk saját lakáshoz jutni. Ez a város ugyanis Szingapúr. Itt „csak” 251 millió forint az átlagár, azaz majd 100 millióval olcsóbban kijövünk. A bérlés is csak a kétharmada körül van, mintegy 550 ezer forint egy napra.

A TOP10-ben Peking a legolcsóbb ebből a szempontból. Itt 180 millió forintba kerül átlagosan egy lakás. Azért egy szemmel látható összeg a különbség, szinte a fele áron. Mondani sem kell, hogy ez mennyivel könnyebben elérhető, mint mondjuk Hongkongban.

Ruccanjunk át Amerikába!

Bármilyen meglepő is, de nem az Egyesült Államok egyik metropolisza következik, hanem a kanadai Vencouver. Nem is sokkal maradt le a dobogóról, hiszen 234 millió forint átlag lakásár, egészen közeli a fent is említettekhez. Ráadásul azt is tudjuk, hogy az átlagos éves kereset Kanadában nagyjából 11,4 millió forintra tehető. Ez egyben azt is jelenti, hogy egy gyors fejszámolással rájöhetünk, „kábé” 20 éves keresetből lehet hitel nélkül megvenni egy ilyen ingatlant. Ez viszonyítási alapnak nagyon jó.

Amerikából még Los Angeles és New York került be a TOP 10-be. Előbbi a 6. helyen végzett, míg utóbbi közvetlen mögötte a hetediken, 194, illetve 193 millióval.

Jöhet Európa

Az öreg kontinenst két város képviseli, London, és Párizs. London a 8. helyre futott be a maga 185 millió forintos árral, míg Párizs éppen csak befért a 10. helyre 179 millióval. Hogyha belegondolunk abba, hogy 15,6 millió forint arrafelé az átlagkereset, akkor itt elég mindössze 12 évnyi kerestünk. Ez jóval jobb, mint Kanadában.

Ahogy fent is írtuk nálunk nagyjából (mindenféle kedvezmény nélkül) 225 ezer forint körül mozog. Egy átlagos Budapesti ingatlan pedig (50-60nm) 30 millió forint körül mozog. Ez nagyjából 13-14 évnyi kereset. Vagyis jobb a helyzet mint Kanadában, de nem annyi mint Párizsban.

Ha Te a legjobban akarsz járni, akkor keress fel minket! Mi segítünk az ideális megoldás megtalálásában.