A saját lakás mindenkinek talán a legfontosabb, amint elkezdünk dolgozni. Kiváltképp így van ez a legtöbbünknél, amikor családot alapítunk és jönnek a babák szép sorban. Régen is támogatta ezt az állam, és ez most sincs másképp. Más a neve, kicsit mások a szabályai is. Nézzük meg a részleteket a CSOK-ról, vagyis a Családi Otthonteremtési Kedvezményről!

Mi ennek a lényege?

Biztos Ön is hallott korábban a SZOCPOL-ról. Ennek az volt a lényege, hogy az állam a meglévő, és születendő gyermekek számai alapján vissza nem térítendő állami támogatást adott az ingatlanra. Nagyjából így működik a Családi Otthonteremtési kedvezmény is. Itt azonban az ingatlan mérete és energetikai besorolása is sokat számít.

Természetesen minél több gyermekünk van és/vagy minél nagyobb az ingatlan, annál magasabb ez az államtól kapott vissza nem térítendő támogatás. Készítettünk egy egyszerűsített táblázat erről, íme:

Ahogy a táblázatból is kiderül, akár extra 10 millió forint is ütheti a markunkat. Erre mondhatni, hogy olyan pénz, amelyet nem érdemes otthagyni. Ráadásul egyre kedvezőbb változásokat élvezhetünk.

A 2018-as főbb változások

Az első és talán legfontosabb, hogy a gyermek, aki után igényelheti a Családi Otthonteremtési Kedvezményt, már akár 12 hetes magzattól egészen 25 éves fiatal is lehet. Ez egy nagyon életszerű változás, hiszen ország szintű jelenség, hogy az ifjak a főiskola/egyetem alatt is otthon élnek.

Már második ingatlanra is igényelhetünk CSOK-ot. Eddig csak úgy lehetett, hogyha új ingatlanba költöztünk. Nem akarunk direktben tippeket adni 🙂 , de úgy gondoljuk, hogy ez egy jó lehetőség a gyermekek számára ingatlan szerezni, vagy esetleg ideális lehet ingatlan befektetésre. Na tessék, csak leírtuk, és adtunk egy jó tippet.

Osztatlan közös tulajdonra is igénybe lehet venni, ami szintén fontos, hiszen sokakat érintő kedvező változásról beszélünk.

Éljünk a lehetőséggel!

Ahogy Te is láthatod ebből a cikkből, ha van gyermeked, akkor egyszerűen hiba lenne nem élnie a CSOK adta lehetőséggel. Amúgy is fontos számunkra, hogy ideális környezetben neveljük a gyermekeinket. Egy gyors fejszámolás után arra jutottunk, hogyha egy 10 éves havi 20 ezer forintos lakástakarékot is indítunk, meg a 3 gyermek után járó Családi Otthonteremtési Kedvezményt is kihasználjuk, akkor az állam összesen 17,2 millió forinttal segít minket. Éljünk vele!