Lassan közeledik az év vége és lezárjuk a 2018-as évet. Ilyenkor mindenki értékeli az idei évet, és tervezgeti a jövőt, jelen estben a 2019-et. Egy szép projekt lehet, hogy új lakásba költözünk. De vajon érdemes-e sietni, és még idén belevágni? Kicsit utánajártunk a dolgoknak.

Mi történt idén?

Hát, legalább 2-3 oldalt tudnánk írni, ugyanis igen izgalmas éve van mögöttünk, mármint ami a hitelpiacot, és a hiteleket érintő változásokat illeti. A 2 legnagyobb változás minden kétséget kizárólag a lakástakarékok állami támogatásának a megvonása, illetve a hosszú távon fix kamatozású (magas kamatperiódus) hitelek előtérbe helyezése.

Emellett persze volt egy kisebb kamatemelés is, valamint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény is változott, előnyére, hiszen már a 2 gyermekesek számára is előnyösebb lett.

Összegezve tehát, a hitelek még mindig jóval olcsóbbak, mint 5-10 éve voltak. De vajon mit várunk 2019-re? Szerintünk ez:

A 2019-es év ezt hozhatja

Véleményünk szerint a 2019-es év is hasonlóan kedvező lesz azok számára, akik hitelt szeretnének felvenni, mint az idei, 2018-as volt.

Egyelőre semmilyen jel nem utal arra, hogy drasztikus változások történnének. A jegybanki alapkamat továbbra is 0,9%, vagyis kimondottan alacsony már 2016 óta. Arra szinte semmi esélyt nem látunk, hogy ez lejjebb menne, és ezzel magával húzná a hitelek kamatait.

Viszont egyelőre arra sem utal semmi, hogy az alapkamat jelentősen emelkedjen. Bár már több, mint két és fél éve ilyen alacsony. Ez viszont jó azok számára, akik hitelhez folyamodnak, hiszen továbbra is alacsonyabb hitelkamatokra számíthatnak.

A CSOK előnyeit továbbra is élvezhetjük, ahogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelekét is. Sőt, szerintünk a lakástakarékok is előrukkolnak valamivel, ahogy a Fundamenta már meg is tette. Érdekes lesz, hogy az új lakástakarékok, a NOK, a TBSZ számla közül melyik lesz a legnépszerűbb lakás előtakarékosság, ami elengedhetetlen feltétele az ingatlan vásárlásnak.

Ami, viszont biztos, hogy 2019-ben is megkerülhetetlen tényező a pontos hitel összehasonlítás, ahogy azt a hitel.hu kalkulátora teszi. Éppen ezért idén is és 2019-ben is használd. Minden kérdéseddel pedig keress fel minket! Együtt megoldjuk, hogy a hitelfelvételed gördülékeny legyen, és anyagilag hatékony.