Igazság szerint nem annyira újdonság a falusi CSOK, hiszen már február 20-án lehet róla hallani. Azóta történt pár dolog, a lényeg azonban nem változott. Nemsokára lehet igényelni ezt a fajta lakástámogatást. Addig azonban egy-két dolgot érdemes róla megtudni. Ezért tarts velünk most, ebben a cikkben!

A CSOK

Röviden bemutatjuk a Családi Otthonteremtési Kedvezményt. Ez az az állami támogatás, amelyet ingatlan célra kaphatunk meg, és nem kell visszafizetni az államnak. (Csak, hogyha nem teljesíted a feltételeket, ezt itt találod). Az összege attól függ, hogy új, vagy használt ingatlant vásárolunk-e, illetve ennek méretétől, és a gyermekeink számától. A maximális összeg azonban 10 millió forint, tehát nem kis pénzről van szó. Nos, a falusi CSOK is hasonló, csak egy kicsit más.

A falusi CSOK

Kik igényelhetik? Ebben a konstrukcióban olyan települések lakói vehetnek részt, ahol a népesség 5 ezer fő alatti, és 2003 óta nagyobb a népességcsökkenés, mint az országos átlag. Ezeknek a feltételeknek 2031 település lakói örülhetnek. Hely híján nem írjuk le az összeset, keress meg minket, hogyha érdekel!

Az is fontos, hogy mire tudjuk igényelni a pénzt. A falusi CSOK fordítható építésre, vásárlásra, bővítésre, és már korszerűsítésre is.

Ahogy feljebb is említettük más értékhatárok vonatkoznak az új, és más a használt lakásokra. A falusi Családi Otthonteremtési Kedvezménynél azonban minden esetben az új lakásra vonatkozó összegeket igényelhetjük. Konkrétan:

  • 1 gyermek esetén 600 ezer forint
  • 2 gyermek esetén 2,6 millió forint
  • 3 gyermek esetén 10 millió forint

Ez minden esetben megvalósul, kivéve amennyiben korszerűsítésre igényeljük a támogatást. Ebben az esetben ugyanis csak a fenti összegeknek a felével számoljunk.

Ami még fontos, hogy 2019 július elsejétől lehet igényelni a bankoknál a falusi CSOK-ot, tehát addig még van egy ki idő felkészülni. Vagy számolni egyet a hitel.hu kalkulátorával. Ha ezt megtetted, keress fel minket! Mi segítünk a teljeskörű ügyintézésben.