Az egyik legkedveltebb pénzügyi konstrukció mindenféleképpen a lakástakarék pénztár. Sokan még mindig a Fundamentával azonosítják, pedig a piacon jelenleg az Aegon, az ERSRTE és az OTP is kínál ilyen lakás előtakarékosságot. A népszerűségét mi magunk is megértjük, és megmutatjuk, hogy miben látjuk a töretlen sikerét.

A lakástakarék lényege

Rögtön az elején szögezzük le, hogy nekünk, magyaroknak az egyik legnagyobb vágyunk, hogy minél hamarabb saját lakásban éljünk és ne albérletben. Ebbe a képletbe pedig kiválóan beleillik a lakástakarék. Már egész rövidnek mondható távon (4 év) is jelentősebb összeget tudunk összegyűjteni.

Nevéből is adódóan kizárólag ingatlan célra lehet fordítani a pénzt, de ezen belül meglehetősen széleskörűen:

  • ingatlan vásárlás
  • ingatlan korszerűsítés
  • ingatlan felújítás
  • ingatlan bővítés
  • hitel elő-; és végtörlesztés

Ez utóbbi kimondottan izgalmas lehetőség. Persze mindenkinek az ugrik be először, hogy 30%-os, évente akár 72 ezer forintos állami támogatást kapunk rá. A leghosszabb futamidő alatt (10 év) ez összesen 720 ezer forint.

Megtakarítás és hitel a lakástakarékon belül

A lakástakarék pénztárak összetétele érdekes. Alapból két részre bonthatjuk a saját megtakarításunkra, és az opcionálisan (nem kötelezően) választható hitelrészből. A saját megtakarításunk áll a befizetéseinkből, az állami támogatásból, és a betéti kamatokból. Ezen a képen szemléltetjük, hogyan is kell elképzelni:

lakástakarék felépítés

lakástakarék felépítés

Ami nekünk nagyon fontos most, hogy a hitelrészt nem kötelező felvennünk. Ráadásul, ha lejár egy 4 éves szerződés, de még nem veszünk ingatlant, vagy nem használjuk fel a pénzt, akkor meghosszabbíthatjuk 5.6.8 vagy akár 10 éves távra is.

Egy hasznos trükk

Szerencsére egyre többen tudják, de mégis kevesen használják, amit most leírunk. Az kiszámolható könnyen, hogy a maximális 72 ezer forint állami támogatást akkor kapjuk meg, ha havi 20 ezer forintot takarítunk meg. Efelett tehát nem éri meg egy szerződésbe több pénzt tenni, mert arra már nem jár a 20%. A hangsúly azonban az „egy szerződésbe” részen van.

Egy ilyen lakás megtakarítás elindításához adószámra van szükség, és családon belül teljesen mindegy ténylegesen ki fizeti a díjakat. Magyarul már az 1 hónapos kisgyermeknek is lehet lakástakarék pénztára. Egy családon belül így 3-4 szerződés is futhat simán párhuzamosan. Négy darab 4 éves szerződésnél, havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett 4*1.300.680=5.202.720 forint. Ez a pénzösszeg elég egy 25 milliós ingatlan megvásárlásának önerejéhez.

Lakástakarék a hitel mellett

Maradva az előző példánál, gondoljunk bele, milyen jó, ha 4 újabb szerződést indítunk és 4 év után 5 millió forintot betörlesztünk a hitelünkbe. Vagy nagyon sokkal hamarabb visszafizetnénk a banknak a pénzét, vagy pedig havonta sokkal kevesebb törlesztést kell utalnunk.

Persze azzal is tisztában vagyunk, hogy teljesen más az anyagi környezet egy hitel alatt, hiszen ilyenkor nem csak megtakarítunk, hanem törlesztünk is. De emiatt ne aggódjunk. Ebben a cikkben számoltuk ki, hogy 1 darab 20 ezer forintos lakástakarékkal is milyen szuper eredményt érhetünk el.

Kell a lakástakarék

Ahogy ebből a cikkből is egyértelműen kiderül, minden ingatlannal kapcsolatos célunkhoz tökéletesen illeszkedik a lakástakarék. Legyünk akár ingatlan vásárlás előtt, alatt, vagy után. Viccesen úgy is fogalmazhatnánk, hogy miért ne fizesse az állam a lakásunk harmadát. Persze érthető ha egy-két kérdés még maradt benned ezekkel kapcsolatban, szóval keress fel minket! Készséggel segítünk neked a hitelek, és lakástakarékok kapcsán.