Sokunkat foglalkoztat, hogy hogyan áll össze egy hitel? Mikor milyen dolgoktól függ, hogy mekkora a törlesztőrészletünk. De mégis leginkább az érdekel bennünket, hogy mekkora költséget fizetünk a banknak. Ez teljesen érthető. Pontosan ezért jött létre egy olyan szám, amely megmutatja, hogy éves szinten mekkora költséggel kell számolnunk. Ennek a neve THM. Ismerjük meg közelebbről!

A hitelek lényege

Mióta világ a világ, azóta, hogyha kapunk valamit, akkor azért adni is kell cserébe. Ezt el kell fogadni, hogy így működik. Ennek egyik legjobb példája talán a hitel. Ebben az esetben a bank megbízik bennünk (hiszen honnan lehet tudni, hogy tényleg visszafizetjük-e a hitelt), és ad nekünk egy magasabb összeget. Mi pedig vállaljuk, hogy kis részletenként ezt visszafizetjük a számára. A bank cserébe azt várja el, hogy nem csak a pénzét adjuk vissza (akkor nem érné meg odaadni), hanem plusz pénzt is kapjon. Hogy mekkora összeget?

A bankok ezt százalékos formában fejezik ki, konkrétan a Teljes Hiteldíj Mutató segítségével.

Mit tartalmaz a THM?

Igazság szerint a THM-ben az alábbi költségekkel számolnak: kamat, kezelési költség, értékbecslés és helyszíni szemle díja, ingatlan-nyilvántartási eljárás díja, a hitelközvetítőnek fizetendő díj, bankszámlavezetés díja.

Ebből tisztán kivehető, hogy egy hitelnek bizony nem csak a kamat a költsége. A teljes átláthatóság jegyében akadnak olyan tételek, amelyek nem tartoznak bele a Teljes Hiteldíj Mutatóba. Ilyen például a késedelmi kamat. Ez logikus is, hiszen lehet, hogy valakinek soha nem számolnak fel ilyet. Reméljük ezzel Te is így vagy, így leszel. Továbbá egy másik a THM-be bele nem tartozó költség a közjegyzői díj. Ennek az az oka, hogy ezt nem is a banknak fizetjük meg, hiszen a közjegyző nem a bankhoz tartozik.

Hogy milyen THM-ek vannak most? Ahhoz, hogy megtudjuk mindössze annyit kell tenni, hogy számolsz egyet a hitel.hu kalkulátorával! Ahogy megnézed az eredményeket, középen megtalálod, hogy az adott szerződésre mekkora THM vonatkozik.

Ha bármi kérdésed van, keress fel minket! MI segítünk Téged eligazodni a hitelpiac bonyolult világában.