Egyre több aggodalmas hangot hallani, hogy számos hasonló esemény történik, amely hasonlít a 2006 válság előtt történtekhez. Sokak még ma is nyögik az akkori döntéseiket, viszont szerintünk jelenleg más a helyzet. Ez több okra is visszavezethető. Mi az mondjuk, hogy nem kell aggódni, elég, hogyha kellőképpen odafigyelünk, és tudatosan tervezünk. Valamint hallgassuk meg a szakértők véleményét, nem véletlenül ez a szakterületük.

Mi történt 2006-ban?

Erről több oldalas külön cikket is lehetne írni, de mi most ettől megkímélünk mindenkit. Röviden összegezzük csak a lényeget. Magyarországon az emberek 90%-a svájci frank alapon vett fel hitelt, mert az olcsóbb volt, mint a forint alapú. Bár akkor is sokan mondták, hogy vegyék figyelembe, hogy itt számolni kell a kamatkockázaton felül a devizakockázattal is, ezt kevesen hallották meg. Aztán amikor Svájc elengedte az árfolyamgátat, akkor hirtelen 149 forintról 256 forintig rohant fel a frank árfolyama. Számoljunk egy kicsit!

Amennyiben felvettünk mondjuk 10 millió forintot 149 forintos árfolyamon, akkor az 67.114 svájci frank volt, ennyiről szólt a szerződés. Abban a pillanatban, hogy az árfolyam elérte a fent említett 256 forintot, akkor a tartozásunk 67.114*256= 17.181.208 forintra ugrott fel. Ezzel együtt pedig a törlesztőrészletek is ilyen arányban ugrottak fel. Érhetően rengeteg hitel beborult, és most is ezzel riogatnak sokan, hogy most is ez történhet. Szerintünk nem.

Nem lesz ennyi beborult hitel

Elöljáróban szögezzük le, hogy mindig is voltak, és sajnos mindig is lesznek beborult hitelek, ami sem a hitel felvevőnek nem jó, sem pedig a banknak. Akkor jöjjenek az indokok:

  1. Jelenleg nincsen semmilyen deviza kockázat, hiszen szinte mindenki forint alapon veszi fel a hitelét, legyen akár személyi kölcsön, akár jelzáloghitel.
  2. A lakosság a fix kamatozású hitelek felé fordult, amely garantálja hosszabb távon, hogy a havi törlesztésünk nem változik.
  3. A kerestünk legfeljebb 40%-át fordíthatjuk a hitelek törlesztésére, ezért ha esetleg emelkedne is a törlesztés ki kell, tudjuk gazdálkodni.
  4. A növekedő bérek mellett nagyobb tartalékot építünk ki magunknak, így egy-egy átmeneti pénzzavart át tudunk vészelni.

Nos ezek mind azt mondatják velünk, hogy sokkal tudatosabbak lettünk 2006 óta, és még egyszer nem esünk ugyanabba a hibába. Ezért azt javasoljuk, hogy ne foglalkozzunk a negatív hangokkal, csak maradjunk továbbra is pénzügyileg tudatosak! Ennek első lépéseként keress fel minket, hogyha hitelben gondolkozol! Mi minden jó lehetőséget megmutatunk számodra.