Abban mindannyian egyetértünk, hogy amikor hitelhez folyamodunk, akkor azt a lehető legolcsóbban szeretnénk megúszni. Persze az olcsóság többféleképpen jelentkezhet. Akár a havi ráfordításban is, illetve azon is, hogy a felvett hitelen felül mekkora összeget fizetünk vissza. Mi ez utóbbira helyeztük a hangsúlyt, és ahogy látható lesz, több millió forintot nyerhetünk, ugye érdekel?

Számoljunk egy átlagos hitellel!

Természetesen mindegyik hitelen tudunk spórolni, de mi most igyekszünk egy teljesen általános megoldást mutatni, ezért amikor a hitelkalkulátorral számolunk, nem a legjobb hitelt vesszük alapul, hanem egyet, amely a középmezőnyben végzett. Vegyünk alapul egy 13 millió forintos hitelt 20 éves távon, amelyre a kalkulátor szerint az UniCredit Banknál 71.585 forint a havi törlesztője. A 20 év alatt pedig 17.187.482 forintot utalunk vissza a felvett hitelre, azaz összesen 4.187.482 forinttal többet, mint amennyit felvettünk. Ez az alap, ebből induljunk ki! Te pedig így takaríts meg a hitel mellett!

Indítsunk egy 4 éves lakástakarékot!

Bár több megtakarítás is szóba jöhet, mint például az értékpapírszámla is, de mi most a lakástakarék pénztár mellett tettük le a voksunkat. Használjuk a lakástakarék kalkulátort, hiszen a választható 4 szerződés között azért akadnak különbségek! A legmagasabb összeg, amelyet kaphatunk a 4 éves, havi 20 ezer forintos megtakarítás végén az 3.220 ezer forint, de ebben benne van a hitelrész is, amelyet mi most nem szeretnénk felvenni. Így, ha csak a saját megtakarításunkat, a betéti kamatokat, és az állami támogatást számoljuk akkor, 1.300.320 forint az, amelyet be tudunk törleszteni a hitelünkbe.

Tegyük fel, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Hitelt-t választottuk, és így ennek a műveletnek nincsen semmilyen extra költsége. Mivel 3 hónap az az idő, amíg kiutalják a pénzt, ezért az 51. hónapban fizetjük be az összegyűjtött tőkét a hitelünkbe.

Már ezzel a lépéssel elértük, hogy a 240 hónapos hitelünket, 213 hónap alatt visszafizetjük. Tehát megspóroltunk 952.795 forintot (a teljes nyereségből levontuk a lakástakarékba befizetett összeget). És ezzel még nincs vége….

Egyből kössünk még egy szerződést!

Amint lejárt az első lakástakarékunk, rögtön abban a pillanatban indítsunk egy újabbat. A számokat már ismerjük, hogy 4 év után 1.300.320 forintunk lesz a hitelünk 96-97. hónapjára, Számoljunk úgy, hogy 97., és utána 3 hónap, amíg kiutalják, tehát a 100. hónapban újabb 1,3 millióval csökkentünk a tartozásunkon.

Rögtön csak 189 hónapig tart visszafizetni az egész hitelt, azaz már 51 hónapot, kicsit több, mint 4 évet nyertünk magunknak. Forintban kifejezve pedig 1.690.835 a tiszta nyereségünk. Mit szólsz? Csináljunk még egy lakáskasszát!

A 151. hónapban így ismét befizetünk 1,3 milliót a hitelbe. Nyertünk újabb 19 hónapot. Így 2.070.950 forinttal járunk jobban, mintha csak simán végigfizettük volna a hitelt. Tovább pedig már nem is tudjuk csinálni ezt a lehetőséget, hiszen már csak 170 hónapos a hitelünk, és 48-51 hónap kell, hogy egy lakástakarék kifusson.

Ha összegezzük, akkor a 4.187.482 forint hitel feletti összeget lecsökkentettük 2.070.950 forinttal, azaz mindössze 2.116.532 forintunkba került a lakásvásárlás a hitelen felül. Keress fel minket, hogy a Te saját helyzetedre is készítsünk egy ilyen tervet! Amint belevágtunk ebbe az ügyletbe, szinte csak annyi dolgod lesz, hogy kitaláld mire fordítod a megspórolt pár millió forintot.