Az oldalunkon rengeteget tárgyalunk a különböző hitelekről, hitel trükkökről, és hasonlókról. Így az év vége felé közeledve azonban azt vettük észre, hogy méltatlanul kevés szót ejtettünk (pontosabban írtunk) a szabadfelhasználású hitelről. Most ezt a hiányosságunkat azonnal pótoljuk.

Mire jó a szabadfelhasználású hitel?

Alapvetően, amikor jelzáloghitelről beszélünk, akkor ingatlant szeretnénk vásárolni. Innentől fogva körülbelül csak az a kérdés, hogy új, vagy használt lakást vásárolunk.

Kevesen tudják, de külön választhatunk építési hitelt is.

A szabadfelhasználású hitel a nevéből is adódóan tulajdonképpen akármire felhasználhatjuk. Konkrét példákkal élve jó megoldás lehet egy jól megtervezett vállalkozás induló tőkéjének akár. Vagy mondjuk, ha többfajta hitelünk van, mint például személyi kölcsön, hitelkártya tartozás, és ezeket szeretnénk kedvezőbb konstrukció keretein belül egybegyúrni.

Tehát számos olyan életszerű felhasználása van, amely bármelyikünk életében előfordulhat.

Drága az ilyen hitel?

Nem, teljesen egyértelműen ki tudjuk jelenteni, hogy nem. Míg esetenként egy személyi kölcsönnek (amelynek szintén szabad a felhasználása) 20% feletti kamata is lehet, addig a szabadfelhasználású jelzáloghiteleké bőven 10% alatt van. Sőt, akár 2,5%-os hitelről is tudunk.

De azért, hogy ne a levegőbe beszéljünk, ezért látogassunk el egy nagyon hasznos oldalra, a hitel.hu-ra és a hitelkalkulátorral számoljunk egy kicsit utána a dolgoknak!

Első lépésben a hitelcélnál állítsuk be a jelenlegi „használt lakás/ház vásárlása” helyett a „szabad felhasználására” opciót. Amennyiben egy 5 éves 3 millió forintos hitelt kalkulálunk, akkor a legolcsóbb megoldás havi szinten 52.885 forintunkba fog kerülni. Ezzel szemben, ha ugyanezt a hitelt személyi kölcsönként vesszük fel, akkor az első kidobott ajánlat havi 69.836 forinttól szól. A különbséget zongorázni lehet. Ugyanezt a különbséget tükrözik a hitelek kamatai is, hisz míg a szabadfelhasználású jelzáloghitelnél 2,82% a kamat, addig a személyi kölcsönnél 14,87% a THM.

További ilyen fontos felismerésekért érdemes rendszeresen számolgatni a hitel.hu kalkulátorával. Illetve, ha bármi kérdésed merült fel, akkor keress fel minket! Biztos lehetsz benne, hogy megtaláljuk számodra az anyagilag legkedvezőbb megoldást.