Szerencsére nagyon sokan egyetértettek velünk abban az állításban, amikor azt mondtuk, hogy a hitelekben, és a pénzügyben igenis a számoknak kell dominálnia. Ezen felbuzdulva gyorsan elemezgessük is a hitelkalkulátort. Bár egyszerű a használata, és egyértelműen mutatja az eredményeket, mégis számos érdekesség adódik, amelyet jobb, ha megvitatunk. Ki tudja, lehet most találjuk meg a Te megoldásodat a lakásvásárlásodhoz?

Már ez elején figyeljünk minden részletre

Mielőtt nekiesnénk egyből a kalkulátornak, álljunk meg egy pillanatra és gondoljuk végig az alábbiakat: Nem biztos, hogy az a hitel lesz a legolcsóbb nekünk, amely legfelülre kerül a rangsorban. Nem szabad csak és kizárólag az első havi törlesztőrészlet alapján dönteni. Ha ezt az információt sikerült elfogadni, akkor viszont itt az ideje, hogy kalkuláljunk egyet!

9 millió forintot vegyünk fel!

Állítsuk be a hitelkalkulátorban, hogy 9 millió forintot szeretnénk felvenni, mondjuk 20 éves futamidő mellett. Ha ez megtörtént, akkor pedig kattintsunk a „Keresés” gombra! Kis várakozási idő után kidobja a kalkulátor a lehetséges hiteleinket.

A legolcsóbb ajánlat ezúttal a K&H Banktól érkezett, amely 46.085 forintos havi törlesztőről szól. A THM 2,30%, és összesen 11.230.722 forintot fizetünk vissza a 20 év alatt. Fontos adat még, hogy a kamatperiódus mindössze 3 hónap.

Találhatunk hitelt 1 éves fix kamattal is, méghozzá nem is drágán. Az UniCredit Banknál havi 49.559 forintot kell utalnunk havonta, 2,94%-os kamat (THM) mellett, és 11.903.210 forint az összes visszafizetendő összeg 20 év alatt.

Itt érdemes egy picit elgondolkodni, hogy bár rövid időről beszélünk, de vajon mi a fontosabb nekünk: A pillanatnyi olcsóság, vagy a stabilitás? Mi történik, akkor, hogyha pár hónap múlva a jegybank alapkamat (amely rekord alacsonyan van jó ideje), emelkedik, akkor az UniCredit-es hitelnél még jó pár hónapig változatlan marad, viszont a K&H-s hitel törlesztője megugrik, és könnyen előfordulhat, hogy simán drágább lesz, mint az előbbi.

Csak azon múlik, hogy mi magunk mit szeretnénk, mi a fontosabb nekünk az ár, vagy a stabilitás. Nincs rossz vagy jó válasz. Persze utólag nézegethetjük, de vélhetően nem lesz horribilis különbség a két hitel között, nem úgy, mint az alábbi esetben:

Változó futamidő

Szóval, ha igazán érdekes különbségekre vagyunk kíváncsiak, akkor nézzük meg, hogy a változó futamidővel milyen nyereségre tehetünk szert. Tartsuk meg az előző példában kiszámolt számok, mondjuk a pillanatnyilag legolcsóbbat a K&H-s hitelt, amelynek 46.085 forint a havi törlesztője, és 11.230.722 forint az összes visszafizetendő. A „legfontosabb” adat nekünk most, hogy 20 éves távon.

Amennyiben csak 10 évre állítjuk a futamidőt a hitelkalkulátorban, akkor azt fogjuk kapni, hogy a törlesztőrészletünk felugrik 83.337 forintra, ami kb 36 ezer forinttal több. Mindazonáltal a 20 év helyett 10 év azt jelenti, hogy összesen csak 10.114.336 forintot fizetünk vissza. Vagyis több, mint 1 millió forintot spórolunk, hogyha ennyivel rövidebb futamidőt választunk. Ha esetlegesen a havi alacsonyabb törlesztések miatt 30 éves távban gondolkoztunk volna, akkor ahhoz képest a 10 éves futamidőnél 2,3 millió forinttal járunk olcsóbban.

Ahogy ezek a számok is mutatjuk a hitelkalkulátor elengedhetetlen számunkra ahhoz, hogy megtaláljuk az ideális hitelt. Persze ez sem mutatja meg az olyan trükköket, amelyekkel még olcsóbbá tudjuk tenni a lakásvásárlás folyamatát. De ne aggódj, ezeket mi szívesen megosztjuk Veled, csak keress fel minket! Szakembereink naprakész információkkal, és jobbnál jobb gyakorlatias tippekkel várják a hívásodat.