Az állami kedvezménnyel júliustól igényelhető babaváró hitel iránt nagy az érdeklődés, de a pontos kritériumokkal nem minden érintett van. Pedig nem árt alaposan átolvasni a feltételeket, nehogy kellemetlen meglepetés érjen. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. Tarts velünk!

Mire kell nagyon odafigyelni?

A Babaváró hitel lényegéről korábban itt írtunk részletesen. Most az újabb fejleményekről írunk bővebben. Ahogy minden hitelnek, úgy a Babaváró hitelnek is akadnak feltételei. Ezek közé tartozik a büntetlen előélet, a 3 éves társadalombiztosítási jogviszony, az első házasság, vagy a magyarországi lakcím is. Ezeknél is kritikusabb pont, hogy ne szerepeljünk a KHR listán, vagyis ne minősüljünk rossz adósnak.

Hogyha ezekkel rendben vagy, akkor nagy baj már nem érhet, szinte biztosan Tied lehet a Babaváró hitel, akár 10 millió forint értékben.

Mi az, amit még fontos tudni?

A feltételek között egyértelműen szerepel, hogyha 5 éven belül nem születik meg az első kisbaba, akkor a szerződés megszűnik.

Szintén vége van ennek az „együttműködésnek”, hogyha már egyik félnek sem rendelkezik magyarországi lakcímmel.

Sőt, akkor is szembe kell néznünk a következményekkel, hogyha egyik fél sem neveli már a saját háztartásában a gyermek(ek)et. Ez mondjuk fontos pontosítás, mert így legalább az a kérdés tisztázódott, hogy egy esetleges válás még nem hozza magával a szerződés felmondását.

A legfrissebb hírek

Ha már a házaspárból az egyikük egy minimálbérrel rendelkezik, akkor az ő számukra a 10 millió forintos babaváró hitel is elérhető lesz. Ebben az esetben a havi maximális törlesztőrészlet 50 ezer forint, ilyen részletekben kell visszafizetni a kamatmentes kölcsönt, hogyha viszont születnek a gyerekek, akkor a hiteltörlesztés felfüggesztése vagy részbeni vagy teljes elengedés is bekövetkezik.

A Magyar Nemzeti Bank arról is egyértelműen nyilatkozott, hogy a Babaváró hitel 75 százalékban felhasználható önerőnek. Ez akkor lehet fontos, hogy lakásvásárlásra fordítanánk, ami valljuk be eléggé reális cél.

Összegezve ezek azok a korábban még nem közölt fontos információk, amellyel számolni érdemes. Ha további kérdésed van, akkor keress fel minket! Mi segítünk Neked abban, hogy minden szükséges támogatást megkapj a nagy lakásvásárlási projekttel kapcsolatban.