A médiában egyfajta érdekes, mondhatni már-már hisztérikus hírek terjengnek, hogy mi lesz a hitelezéssel. Az „egekbe szöknek a kamatok”, és „még szigorítások is várhatóak”, biztos Te is hallottál már egy-két hírt. Szerintünk koránt sincs akkora probléma, mint ahogy egyesek gondolják, de annyi biztos, hogy érdemes most odafigyelni, és kihasználni a lehetőséget, ami még előttünk van. Jöjjenek a részletek!

Mire fel ez a pánikkeltés?

Erre szokták mondani, hogy nem zörög a haraszt, ha nem fúj a szél. A hitelezés egy jó ideje egyfajta fénykorát éli, amely több okra vezethető vissza. Elsősorban persze az alacsony kamatkörnyezet a vonzó, hiszen a mostani hitelek nagyságrendekkel olcsóbbak, mint mondjuk az 5-7 évvel ezelőttiek.

Ez elsősorban annak köszönhető, hogy míg régebben akár 7%-os jegybanki alapkamat is volt, addig jelenleg (még) 0,9%. Mivel a hitelkamatok egyik alapját ez a szám adja, ezért egyértelmű, hogy miért is ilyen olcsók most a hitelek.

A bankok valóban alacsony hitelkamatán a napokban kis emelkedés lépett be, hiszen a bankok is nehezebben jutnak kihelyezhető forráshoz (értsd tőkéhez), ezért a többletköltséget, vagy egy részét az ügyfelekre hárítja. Ehhez, ha hozzávesszük, hogy történelmi mélypont közelében mozog a forint árfolyam, akkor könnyű belátni, hogy hamarosan további, talán a mostaninál drasztikusabb kamatemelés várható.

Miért nem érdemes aggódni?

Egyrészt ez egy olyan tény, amelyre nincsen semmilyen befolyásunk, így nem is tudunk tenni ellene.

Másrészt pedig ez az idő egyelőre nem jött el, így van még lehetőségünk az olcsóbb hitelhez jutni. Sőt, ahogy korábban írtuk van lehetőség arra is, hogy kiváltsuk a meglévő drágább hitelünket egy most elérhető olcsóbbra. A hitelkiváltásban rejlő lehetőségek ugyanis nem lebecsülendőek, több millió forint is maradhat nálunk nem egy esetben.

Pontosan ezek miatt mondjuk azt, hogy nem pánikolni kell, hanem megragadni a még kínálkozó lehetőséget, hogyha amúgyis ingatlanvásárlásban gondolkozunk. Ha pedig hitelünk van, amely drágább a mostaniaknál, akkor váltsuk ki! Megmutatjuk, a számok nyelvén is, hogy miről beszélünk:

A hitelkalkuláció a kulcs

Számos dolgot számolhatnánk ki a hitelkalkulátorral, kezdjük azzal, hogy megnézzük mennyibe kerül most egy 11 millió forintos lakásvásárlási hitel, 20 éves távra.  A legolcsóbb ajánlat 57.541 forintra jön ki a jelenlegi feltételek szerint 2,51%-os THM mellett. Azért erre nem mondhatni, hogy drága. Ezzel szemben, ha mondjuk 5%-os a hitel kamatláb, akkor ugyanez a hitel, ugyanekkora futamidőre 72.595 forintunkba kerülne havi szinten. Rövid fejszámolás után rájöhetünk, hogy nagyjából 17,4 millió forintot fizetnénk így vissza, míg az első esetben kicsit kevesebb, mint 14 millió forintot. A különbség azért elég magas 3,4 millió forint, emiatt mondjuk, hogy nem aggódni kell, hanem cselekedni, amíg van rá lehetőségünk.

Hitelkiváltás esetén is érdekes a helyzet. Amennyiben maradunk a 20 éves távnál, és a 11 millió forintos hitelnél, akkor készíthetünk ide is egy kalkulációt. Ügyeljünk rá, hogy a hitelkalkulátorban ne a lakásvásárlás legyen célként beállítva, hanem a hitelkiváltás. Így könnyen láthatjuk, hogy egy 11 millió forintos hitel kiváltása utána havi szinten 58.611 forintot kell fizetnünk, vagyis alig ezer forinttal többet mintha sima lakásvásárlásra vennénk fel hitelt. A korábbi drágább hitellel szemben tehát nagyjából 14 ezer forintot spórolhatunk minden hónapban 2,72%-os kamatmutató mellett. Ismét csak azt lehet mondani, hogy nem a riogatásokkal kell foglalkozni, hanem cselekedni!

Többször írtuk, hogy sietni jó, de kapkodni nem. Most is erre szeretnénk felhívni a figyelmet. Hogy nehogy hiba csússzon a folyamatba, keress fel minket! Szakértőink a legprecízebb, és leghatékonyabb segítségeid lesznek a hitelfelvételnél.